İktidara yakınlığı ile bilinen Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, GENAR ve ANAR araştırma şirketlerinin anket sonuçlarını köşesine taşıdı.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş’la konuştuğunu ifade eden Selvi, GENAR Başkanı’nın 16 Nisan referandumunda AKP seçmeninin yüzde 10’luk kısmının partisine oy vermediği görüşünde olduğunu yazdı.

Selvi, GENAR Başkanı’nın tespitlerine yer verdi:

1- Referandumda oy verme davranışları ile seçimlerde oy verme davranışı aynı değil. Siyasette birebir yansıtmıyor.

2- 16 Nisan’da AK Parti seçmeninin yüzde 10’u oy vermedi. Bu, yüzde 5 seçmene denk geliyor. Bu grubu araştırdığımızda; Atatürkçü, milliyetçi, muhafazakâr ve demokratlar. Ayrıca bunlar orta sınıfı temsil ediyor. AK Parti’ye istikrar için oy veriyorlar. Ülkede istikrar olsun, işler iyi gitsin diyen bir kesim. Ancak parlamenter sistemi de önemsiyorlar. Ülkenin parlamenter sistemle yönetilmesini istedikleri için referandumda oy vermediler.

ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu’nun da tespitlerine yer veren Selvi’ye göre 1 Kasım’ın değil 7 Haziran seçimlerinin sonuçları esas alınmalı.

Uslu’nun, referandum sonuçlarına göre siyasi çıkış yapılamayacağı görüşünde olduğunu söyleyen Selvi’ye göre bugün seçim olursa sonuçlar şöyle olacak:

“AK Parti yüzde 97.5 oranında kendi oyunu koruyor.

CHP yüzde 97 oranında kendi oyunu koruyor.

HDP yüzde 98 oranında kendi oyunu koruyor.

Burada bir tek MHP’de farklı bir durum söz konusu. MHP yüzde 85-86 oranında kendi oyunu koruyor.

1 Kasım seçimlerinden sonra yaşanan kopuşu dikkate aldığımızda MHP’deki oranın daha yüksek çıkması sürpriz olmazdı. Ama yüzde 85-86 oranı da önemli. Demek ki MHP yaşanan tartışmalar ve Meral Akşener hareketi nedeniyle seçmeninin yüzde 15’ini koruyamamış.”

Yazının tamamı burada.

(Kaynak: Hürriyet)