BDP’lilere yönelik son aylarda tırmanan gözaltı ve tutuklama kampanyası zirve yaptı…

İstanbul, Diyarbakır, Batman, Ankara, Derik ve Kurtalan'da "KCK operasyonu" adı altında çok sayıda eve düzenlenen baskınlarda, BDP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız, Derik Belediye Başkanı Çağlar Demirel, DTK ve kent meclisleri yöneticileri, BDP PM üyeleri, il yöneticileri ve ilçe başkanlarının da aralarında bulunduğu 94 kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır'da "KCK operasyonu" adı altında akşam saatlerinden bu yana düzenlenen ev baskınlarında 10 kişi gözaltına alındı. Operasyonun devam ettiği ve gözaltı sayısının daha fazla olabileceği belirtiliyor. Çevre il ve ilçelerde gözaltına alınanların da Diyarbakır'a getirildiği öğrenilirken, baskınların Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı'nın talimatıyla yapıldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Erkan Pişkin, Amed Kent Meclisi Sözcüsü Zübeyde Zümrüt, BDP Kadın Meclisi Üyesi Fatma Kaşan, BDP Diyarbakır İl Başkan Yardımcısı Mehmet Aksünger, İl Yöneticisi Ahmet İnan, eski İl Yöneticisi Resul Erkaplan, Doktor İlhan Diken, Abdurrahim Sertbaş ve ismi öğrenilemeyen bir kişi.

MİLLETVEKİLİNİN EVİNE BASKIN

Öte yandan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın Diyarbakır'daki evine de baskın düzenlendiği, ancak kimsenin gözaltına alınmadığı öğrenildi.

İSTANBUL'DA 80 GÖZALTI

İstanbul'da sabah saatlerinde İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polisler, çok sayıda eve eş zamanlı baskınlar düzenlendi. "KCK" adı altında Kürt yöneticileri hedef alan operasyonlar Bağcılar, Esenyurt, Arnavutköy, Üsküdar, Beyoğlu, Şişli, Gaziosmanpaşa, Bayrampaşa ve Sultangazi ilçelerinde yoğunlaştı. Ulaşılan bilgiye göre, aralarında BDP PM üyeleri, il yöneticileri, ilçe başkanları ve Kürtlere ait kurum yöneticilerinin de bulunduğu 80 kişi gözaltına alındı. Baskınlarda evler didik didik aranırken, gözaltına alınanlar Aksaray Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

ANF’ye konuşan BDP İstanbul İl Başkanı Avukat Hüseyin Çalışır, şu anda kadar 80 kişinin gözaltında alındığını söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında bulunan bazı BDP'li yönetici ve kurum başkanlarının isimleri şöyle:

BDP PM üyeleri Hülya Yer, Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Deniz Zarakolu, BDP İstanbul İl yöneticileri Dursun Yıldız, Aydemir Anlı, Mehmet Kaymaz, Nural Doğan, BDP Bahçelievler İlçe Başkanı Faruk Tur, Gaziosmanpaşa İlçe Başkanı Arif Yılmaz, Arnavutköy İlçe Başkanı Galip Ateş, Sancaktepe İlçe Başkanı Çiçek Arınç, Üsküdar İlçe Başkan Yardımcısı Mehmet Şerif Mergen, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyesi Hikmet Kaymaz ve YAKAY-DER Yöneticisi Kemal Aydın.

BATMAN, DERİK VE KURTALAN'DA 3 GÖZALTI

Batman'da Zin Parkı'nda DTK Batman Sözcüsü Osman Akdağ sivil polisler tarafından gözaltına alındı. Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde Belediye Meclisi bağımsız üyesi Mehmet Koyuncu da gözaltına alındı. Mardin'in Derik İlçesi'nde ise, Derik Belediye Başkanı ve DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Çağlar Demirel gözaltına alındı. 3 kişinin de Diyarbakır'a götürüleceği belirtildi.

ANKARA'DA 2 GÖZALTI

Ankara'da ise, BDP Genel Sayman Yardımcısı Salih Yıldız ile BDP çalışanı Mahmut Polat evlerine yapılan polis baskını ile gözaltına alındı.

ALTI AYDA 1356 BDP´Lİ TUTUKLANDI

Geçtiğimiz günlerde BDP'li Meral Beştaş, son altı ayda, BDP üye ve yöneticisi toplam 1356 kişinin tutuklandığını söyleyerek, hakkında dava açılmamış tek bir BDP'linin kalmadığını belirtmişti.

Beştaş, "Yargının bağımsız olmadığı bizzat bu operasyonlarla ortaya çıkmıştır. Çünkü bizzat yürütmenin başı, Başbakan'ın talimatlarıyla yargı, operasyon başlatmıştır. Bize yönelik siyaset alanına davet etmeleri, arkasından da operasyon yapılması bu konudaki samimiyetsizliği ve ikiyüzlülüğü açıkça ortaya koymakta" demişti.

Yaşanan gözaltı ve tutuklamaların 90'lı yıllardan daha beter olduğunu söyleyen Beştaş, 192 bin kişinin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu'ndaki (TCK) "örgüt üyeliği" ve "örgüte yardım yataklıktan" yargılandığını anlatmış, TCK ve TMK'da değişiklik talep ederek, "Eğer bizi siyasete davet edenler samimilerse bu değişikliğe yapsınlar" demişti.