Gebze Kadın Kapalı Cezaevi'nde kalan Fadime Özkan, 10 saatlik sohbet haklarının engellendiğini, hastane ve mahkemeye götürülürken asker tarafından arama dayatıldığını bildirdi.

Gönderdiği mektupta Alanya Cezaevi'nde tecride karşı attığı slogan dolayısıyla 8 yıl iletişim cezası aldığını ve görüş yasağının olduğunu ifade eden Özkan, verilen cezaların ara ara uygulanmasından dolayı çok fazla sıkıntı yaşamadığını ifade etti. En son bu ay içerisinde sohbet alanına kamera takılması ile ilgili yaptıkları protesto ile 8 kez 8 ay ortak etkinliklerden men cezası verildiğini söyledi.

'KAMERALARIN TAKILMA AMACI SOHBET HAKKINI ENGELLEMEK'

Özkan mektubunda, sohbet alanına kamera takılması ile ilgili, "Biliyorsunuz hapishanelerde (birçok hapishanede tam uygulanmasa da) tutsakların haftalık 10 kişiyle 10 saat sohbet edebilme hakkı var. Bu hakkımızı burada son iki aya kadar istediğimiz taktirde kullanıyorduk. İki ay kadar önce idare görüş kabinlerinden bozma kafes gibi küçücük, her tarafı demirli, penceresiz, havasız bir mekan yaptı. Yeni yaptıkları sohbet yerinin sağlıksız oluşu bir yana birde buraya kamera taktılar. Bu kamera takılmasının temel amaçlarından birisi -kameralı bir yerde sohbet etmeyi kabul etmeyeceğimizi bildiklerinden- sohbet hakkımızı engellemek" dedi.

'FİİLİ SALDIRIYA MARUZ KALDIK'

2 aydır sohbet hakkını hiçbir tutuklunun kullanmadığını mektubunda ifade eden Özkan, "En son 8 Mayıs'ta sohbet alanındaki kamerayı peçeteyle kapatmamız ve sohbet hakkımızı kullanmadan hücrelerimize dönmeyeceğimizi belirtmemiz üzerine fiili saldırıya maruz kaldık. Zor kullanıp darp edilerek karga tulumba zorla hücrelerimize götürüldük" dedi.

ARAMA DAYATMASI

Hastane ve mahkemeye götürülürken yaşadıkları sorunları da aktaran Özkan, "Hastane ve mahkemelere (esasta hastaneye) götürülürken karşılaştığımız asker nezaretinde arama dayatması tamamen keyfi ve esasta da tedavi hakkımızı hastaneye götürmeyerek engellemeyi amaçlıyor. Nitekim mahkememiz olduğunda çoğu zaman aramadan zorla alıp götürüyorlar ama hastane sevkimiz olduğunda 'asker nezaretinde aramayı kabul etmiyor' diyerek hastaneye götürmüyorlar" dedi. (ETHA)