Gaziantep Üniversitesi’nin İslahiye’deki fakültelerinde okuyan öğrencilerin fişlendiği ortaya çıktı. Polis ve istihbarat kimin kimle gezdiğini, kimle duygusal ilişki yaşadığını, hangi arabada veya ağaç dibinde oturup sohbet ettiğini bile yazmış.

Milliyet gazetesinden Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre; 12 Eylül 2010’da tarihindeki referandumla yapılan anayasa değişikliğiyle fişlemelerin son bulduğu söylenmesine rağmen, önce Tunceli’de halkın fişlendiği, şimdi ise Gaziantep’te skandal fişleme belgeleri ortaya çıktı. Belgelere göre Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak İslahiye’de okuyan öğrenciler sadece siyasi yönden değil, “ahlaki” olarak da fişlenmiş. Fişlemelerde öğrencilerin fotoğraflarının yanında, tüm kişisel ve iletişim bilgilerinin yanı sıra kimle ‘duygusal ilişki’ yaşadıkları, kimin kiminle arabada oturduğu gibi tamamen özel hayatı ilgilendiren bilgiler de yazıldı.

Tunceli Hozat’ta vatandaşların tümünün takibe alındığını belgeleyen fişlemelerle ilgili soruşturma sürerken Gaziantep’te üniversite öğrencilerinin fişlendiği açığa çıktı.

ÖZEL HAYATI İZLEMİŞLER

Ele geçirilen belgelere göre fişlemeler özellikle Gaziantep Üniversitesi’nin İslahiye’deki fakülte ve yüksekokullarında okuyan öğrencileri hakkında.

İl ve ilçedeki güvenlik birimlerince yapıldığı belirtilen fişlemelerde, öğrencilerin sadece siyasal düşünceleri değil özel hayatlarına dair bilgilerin de toplandığı görülüyor. Üstelik bu bilgiler, fişlerin “değerlendirme” bölümünde “özet” olarak nitelenen bölüme açık biçimde yazılı. Fişlerin, “özet” kısmı belgelerde açık biçimde görülürken, “detaylı” bölümler ortaya çıkmadı; burada hangi bilgilerin işlendiği de bilinmiyor.

ÜNİVERSİTENİN HABERİ VAR MI?

Bu fişleme belgelerinin ‘bilgi amaçlı’ olarak, üniversite dahil il ve ilçedeki birçok kamu kurum ve kuruluşuna da gönderildiği, fişlerin burada açığa çıktığı öğrenildi. İslahiye’deki üniversite çevreleri, fişlemeden haberleri olmadığını, emniyetin bu çalışmayı yaptığını belirtti. Çok sayıda öğrenci ise emniyet ve istihbarat tarafından sürekli takip edildiklerinden yakındı.

EMNİYET İLE ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİ

Öğrenciler, İslahiye’deki üniversite yönetiminin de fişlemelerden haberdar olduğunu savundu. Tesadüfen ele geçirilen fişlemelerde bilgileri yer alan öğrencilerin ise takip edildiklerini bilmedikleri belirtiliyor. İlçedeki bazı kaynaklar da fişleme belgelerinin üniversite bilgisayarından çıktığını, emniyetin düzenli olarak bazı bilgileri üniversite ile paylaştığını öne sürdü.

FİŞLEME TARİHLERİ GÖRÜNÜYOR

Belgelerde kişilerin fotoğrafı, kimlik numarası, anne ve baba adı, doğum yeri ve tarihi, nüfusa kayıtlı olduğu yer, İslahiye’deki adresleri, telefon numaraları, elektronik posta adresi, velilerinin telefon numaraları ve adresleri yazıyor. Belgelerdeki tarihler 2010’dan 2011 sonuna kadar fişleme yapıldığını gösteriyor. Ancak, fişlemelerin bu tarihten sonra da devam ettiği ve halen sürdüğü belirtiliyor.

İŞTE O ‘BİLGİLER’

‘Kol kola geziyorlar’

İsimlerini gizli tuttuğumuz öğrencilerle ilgili bazı belgelerin “özet” kısmında yer alan değerlendirmeler şöyle:

* (Erkek öğrenci) Psikolojik rahatsızlığı var. Olur olmaz şarkı-türkü söylüyor. Kurban bayramı tatiline gitti ve hâlâ dönmedi (21.12.2010). Yapılan kontrollerde 11 Nisan 2011 tarihinde de okulda olmadığı, okul idaresinden rahatsızlığından dolayı okulunu dondurduğu bilgisi alındı.

* (Kız öğrenci) 11 Mayıs 2010’da aynı okulda yaşayan F. ile problem yaşadığı, şahsın abisinin kendisini okuldan almak istediği ancak okula devam ettiği, sol görüşlü öğrencilerle görüldüğü.

* (Erkek öğrenci) Aynı okulda yaşayan A. ile duygusal arkadaşlığı olduğu, bu arkadaşlığının A.’nın sözde Kürt olduğu için ayrıldığı, kızın abisinin gelerek sıkıştırdığı ancak olumsuz bir durumun olmadığı.

* (Erkek öğrenci) MHP ilçe binasına gidiyor. Okul içerisinde reislik yapıyor. MHP’nin düzenlediği esnaf gezisine katıldı.

* (Kız öğrenci) Okul içerisindeki kavgaya karıştığı. Duygusal ilişkiden kavganın çıktığı. 2. sınıf öğrencisi K. ile samimi olduğu, arkadaşlıklarının devam ettiği tespit edilmiştir.

* (Erkek öğrenci) 7 Mayıs 2011’de Akın Birdal ilçemize gelişinden gidişine kadar elinde flama ile birlikte dolaştığı, ilçemiz sakinlerinden BDP ile yakın olan K. ve 3-4 kişilik grupla, parkın içerisindeki kamelyada oturup, yarım saat kadar görüşme yaptılar. (çok sayıda öğrenci için Birdal’ın gezisine katıldığı için benzer fiş düzenlendi)

* (Kız öğrenci) Okulun ikinci döneminde merkezdeki Gaziantep Üniversitesi’ne geçiş yaptığı.

‘Kol kola gezdiler’

* (Kız öğrenci) 2. sınıfta okuyan Ç. ile arkadaşlık yaptığı, samimi olarak kol kola gezdikleri.

* (Kız öğrenci) 20 Mart 2010 günü, akşam saatlerinde ilköğretim okulu karşısındaki boşluk arazide kamyonet içerisinde İslahiyeli ... ailesinden ... işi yapan .. ile bulundukları.

* (Erkek öğrenci) 1. sınıftaki T adlı kız, Ö. ile çok samimi görünüyor. ... ile aynı evde kalıyorlar.

* (Kız öğrenci) Okuldan başkalarıyla birlikte olduğu söylentilerinden dolayı kavgaya sebep olmuştur. Şahsın okulla bağlantısı olmayan kişilerle sık sık görüştüğü, bu şahıslar ile geceleri de beraber olduğu duyumları alınmıştır.