Silopi’de haber takibi yaparken ilçe dışına çıkartılan Alman Haber Ajansı foto muhabiri Uygar Önder Şimşek, bu kez İdil’de Le Corrier gazetesi muhabiri Jeremie Berlioux ile birlikte gözaltına alındıktan sonra yine ilçe dışına çıkarıldı.

Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Kürt illerinde gazetecilerin görüntü ve fotoğraf çekmesi engelleniyor.

Yaşanan yıkımı görüntülemek üzere dün Şırnak’ın Silopi ilçesine giden Alman Haber Ajansı muhabiri Uygar Önder Şimşek, polisler tarafından gözaltına alınması sonrası 'görüntü ve fotoğraf çekmek yasak' denilerek ilçe dışına çıkarılmasının ardından bu kez İdil’de aynı uygulama ile karşılaştı.

İsviçre'de yayınlanan Le Corrier gazetesi muhabiri Jeremie Berlioux ile birlikte haber amaçlı ilçenin mahallelerinde dolaşırken polisler tarafından "izin almadan çekim yaptıkları" gerekçesi ile gözaltına alınan gazeteciler, İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.

Burada Genel Bilgi Taramaları (GBT) yapılan geçirilen gazeteciler, hukuki bir gerekçe gösterilmeden ilçe dışına çıkarıldı.

‘BURASI GÜVENLİK BÖLGESİ’

Gazeteci arkadaşı ile birlikte ilçede dolaşırken kendilerini durdurup kimliklerini isteyen polislere kimliklerini gösterdikten sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüklerini anlatan Uygar Önder Şimşek, yaşadıkları olayı şu sözlerle anlattı: "Polisler bize 'çekim yapamazsınız' dediler. İdil’de bir yasak mı var?' diye sorunca ise, Diyarbakır’dan izin almanız gerekiyor. Kurumlarınız üzerinden başvuru yapıp akredite olmanız gerekiyor' dediler.

Daha öncede İdil’e geldiğimizi ve çekim yaptığımızı söylememize rağmen 'Burası güvenlik bölgesi, Diyarbakır’dan izin almadan çekim yapamazsınız' dediler."

Önder, polislere yaptıkları bu işleme dair bir karar olup, olmadığını sorduklarında ise bu yönde herhangi bir resmi kararın gösterilmediğini ifade etti. Şimşek, "Benimle konuşan bir memur 'Daha önce Silopi’den çıkartıldığımı, bir kez daha izin almadan çekim yapmam halinde işlem yapacağını' söyledi. 'Basın çalışması yapamazsınız burada' dediler sonra ilçe dışına çıkardılar bizi minibüse bindirene kadar beklediler" dedi.

(Kaynak: DİHA)