Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaklaşık 3 yıldır tutuklu olarak bulunan ve "Sorumlu müdür" olduğu gazete, dergi ve kitaplar aracılığı ile "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla suçlanan gazeteci ve yayıncı, Aram Yayınları İmtiyaz Sahibi Bedri Adanır'ın da aralarında bulunduğu üç kişi hakkında açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Tutuklu sanık Adanır'ın hazır edildiği duruşmaya sanık avukatları, yakınları ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Yönetim Kurulu Üyesi Patrick Kamenka ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi katıldı.

Heyet değişikliği nedeniyle eski zabıtların okunduğu duruşmada, iddia makamı önceki celse esas hakkında okuduğu mütalaasını yenileyerek, sanığın bu doğrultuda cezalandırılmasını talep etti. İddia makamının esas hakkındaki mütalaasına iştirak etmediklerini belirten sanık Adanır ile avukatları Cemil Özen ve Resul Tamur ise beraat talebinde bulundu.

Verilen kısa aranın ardından heyet sanık Abdullah Eşit'in "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan beraatına, Bedri Adanır'ın, "Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" 6 yıl 3 ay hapsine, aldığı ceza miktarı ile tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak, tahliyesine karar verdi.

Mahkeme heyeti tutuksuz sanık Seyithan Emen'in ise, "Örgütün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapsine karar verdi. (anf)