"Agos, Türkçe’de de kullanılan kırsal kökenli bir Anadolu terimi. Sabanın toprakta açtığı ark vardır, ona agos denir. İçinden su geçer, tohumu atarsınız. Oradan da bereket fışkırır. Biz de yaratacağımız fikirlerle, yetiştireceğimiz entelektüel değerlerle bir agos olalım ve bereket fışkırsın istedik.”

Hrant Dink, bir avuç insanla birlikte 5 Nisan 1996’da yayımlamaya başladığı Agos gazetesinin adının ne anlama geldiğini, tam 10 yıl sonra, Nisan 2006’da böyle anlatıyordu. Gazeteciliğe  kendi Agos'unda başlayan Dink, böylece mesleğe genel yayın yönetmenliğiyle adım atan belki de ilk isimdi. Ve 11 sene emek verdiği Agos’ta Dink, pek çok katkısının yanı sıra bir yandan haber ve yazılarıyla Türklerin Ermenilere bakışını sorgulatırken, diğer yandan Ermeni cemaatine Türkiye’de Ermeni olmanın farklı veçheleri olabileceğini gösteriyordu.

Bir yandan hakkında davalar açılan Hrant Dink’e Ermeni cemaatinden de eleştiriler geliyordu. Dink, Milliyet’te Yaprak Aras’a bu eleştirileri şöyle anlatıyordu:

“Bazen Ermeni toplumu içinde bana ‘Niye böyle içimizdeki konuları, sıkıntıları, tartışmaları Türkçe yazıyorsun? Türk basını alıyor onu haber yapıyor. Tüm Türkiye, dünya öğreniyor, sonra ele güne rezil oluyoruz’ diyorlar. Hayattaki en güzel şey ele güne rezil olmaktır ki, bir daha o rezilliği yaşamayalım. Ele güne rezil olmadan hiçbir şey düzelmiyor.”     

Dink’in ifadesiyle “bir daha yaşamamak” üzere tecrübe edilen rezillik, tarihin taammüden tekerrür ettirildiği Türkiye’de, 19 Ocak 2007’de bir kez daha tekrarlandı. Gazeteci Hrant Dink, gazetesi Agos’un önünde öldürüldü. Öldürülen gazetecilere bir yenisi daha eklenirken, yaşanan “rezillik” cinayetin ardından geçen yedi yılda katlandı. Soruşturma aşamasından dava sürecine suç ortaklığı mevzi genişletirken, cinayetin 7. yıldönümünde, 19 0cak 2014’te Agos önünde seslendirmek üzere seçilen slogan “7 yıldır birlikte korudular, birlikte susuyorlar” oldu. 

Hrant Dink; bir gazeteci olmasaydı, Ermeni bir gazeteci olmasaydı,  hele hele Ermeni gazetesi Agos'un Genel Yayın Yönetmeni olmasaydı öldürülür müydü? Birbirine uzanan üç soru için de kesişen yanıt, hayır!

Hrant Dink "1996 nisanında patlayan baharla birlikte yeni bir gazete hayal etmiş", birkaç arkadaş o hayalin peşine düşmüştü ki; sonucu  Agos gazetesi oldu.

"Gazeteci Hrant Dink" kimdi sorusu, cevabını bu nedenle önce Agos'ta buluyor. Agos'ta ve Agos'u Hrant Dink'le birlikte kuran bir avuç insanda.

Agos'un ve o bir avuç insanın, Anna Turay, Sarkis Seropyan ve Harutyun Şeşetyan ile Agos’un bugünkü Genel Yayın YönetmeniRober Koptaş’ın kapısını çaldık.

"Gazeteci Hrant Dink" kimdi?

T24 Video Editörü Fatih Pınar'ın kamerasına Agos'ta verilen cevaplar burada: