OHAL kararnamesi ile kapatılan DİHA muhabiri Berivan Altan'a ilk duruşmada "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Mersin'de 11 Ağustos'ta gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan OHAL kararnamesi ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Berivan Altan hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada gazeteci Berivan ve avukatı hazır bulundu. İddianamede, Berivan Altan'ın 25 Mayıs ve 12 Haziran 2016 tarihlerinde yaptığı haberler ve bir müzik videosunu sosyal medyada paylaşması suç delili olarak gösterildi.

İddianamenin okunması ardından savunma yapan Berivan Altan, savcılık ve sorgu hakimliğinde verilen ifadelerini kabul ettiğini beyan ederek, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımları haber oldukları gerekçesiyle paylaştığını ifade etti. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını ve bunların "örgüt propagandası" oluşturmayacağını söyleyen Altan, beraatını talep etti.

İlk duruşmada mütalaasını veren iddia makamı, Berivan'ın, "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

Savcının mütalaasına karşı söz alan Berivan Altan'ın avukatı Selçuk Binici, müvekkilinin beyanlarına katılarak, müvekkilinin gazetecilik faaliyetleri yaptığını söyledi. Gazetecilik yaptığı için haber paylaşmasının mesleği gereği olduğunu ve "örgüt propagandası" suçunun vasıflarının oluşmadığını ve söz konusu paylaşımların herhangi bir şiddet içermediğini ifade etti. AİHM ve Yargıtay'ın bu suça ilişkin kararlarının olduğunu hatırlatan avukatı, müvekkilinin beraat etmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Berivan Altan'a "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası vererek, cezayı erteledi.

Kaynak: Etha