Hatay’da Abdullah Cömert’i öldürdüğü şüphesiyle polisler M.K., A.K. ve H.A.D savcılığa ifade verdi. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nde görev yapan üç polis de olay günü Cömert’i öldüren gaz fişeğinin atıldığı, “akrep” denilen shotland araçlardaydı.

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Hatay Cumhuriyet Savcısı Murat Üzüm’e ifade veren polis M.K. Armutlu mahallesinde 3 Haziran’da yapılan eyleme saat 22:30 civarında biber gazıyla müdahale ettiklerini anlattı ve özetle şunları söyledi:

“Müdahale emri gelince Gündüz Caddesi üzerinden Uğur  Mumcu meydanına kadar gittik. Sonra dönüp aynı noktaya geldik. Böyle birkaç tur attık. Bu sırada araca taş, sopa, evlerden kiremit atılıyordu. Ben de gaz fişeği atıyordum. Gaz fişeğini kalabalık yerlerin arkasına düşecek şekilde atıyordum. Kişiler yakın mesafedeyse gaz bombası kullanmayıp mazgallardan lazer bombası kullanıyorduk. Müdahale sırasında 35-40 gaz fişeği attım.”

“Ben 2010’da bunun eğitimini aldığım için gerektiği şekilde gaz fişeğini kullandım. Kimseyi hedef almadım. Gaz fişeğinin birine isabet ettiğini de duymadım. Şubeye geçtiğimde birinin öldüğü konuşuluyordu, olayı bu şekilde duydum.”

ÜÇ POLİS DE SERBEST BIRAKILDI

Olay sırasında yaklaşık 20-25 gaz fişeği attığını söyleyen polis A.K. da “gaz fişeğinin birine isabet etmesi halinde öldürücü olup olmadığını bilmediğini” söyledi:

"Ateş ederken herhengi bir şahsı hedef almam mümkün değil. Hedef alınması halinde öldürücü olup olmadığı konusunda bir bilgim yoktur. Bu konuda bir olaya şahit olmadım, bir duyumum da olmadı. Televizyonlarda izlediğim kadarıyla bazı kişilere yakın mesafeden gaz fişeği isabet ediyor, onlar da gaz fişeklerini yerden alıp kendilerine atanlara geri atıyorlar.”

Polislerden H.A.D. de yine gaz fişeği atmak için eğitim aldığını, görevinin bu olduğunu ve olay gecesi eylemcilere gaz fişeğiyle müdahale ettiğini anlattı:

“Gaz fişeğinin birine isabet etmesi halinde öldürücü olup olmadığı konusunda bilgim yok. Ama bildiğim öldürücü olmadığı yönündedir. Ama belli bir mesafeden isabet etmesi halinde belli bir tahribat yaratır. Olaylar bitip de şubeye döndüğümüzde birinin yaralandığını ve öldüğünü duydum. Olay sırasında ise bu yönde bir şey duymadım, görmedim.”

Tanık ifadelerine göre, Cömert’in ölümüne sebep olan gaz fişeği beyaz akrep aracından atıldı. İfade veren polislerden ikisi koyu renk, biri de beyaz akrep aracındaydı. Ancak polislerden hiçbiri tutuklamaya sevk edilmedi, savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar.

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Armutlu mahallesinde, 3 Haziran’daki polis saldırısı sonucu yaşamını yitiren Cömert’in ölümüyle ilgili hazırlanan adli tıp raporunda “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi sonucu oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu” ifade edildi.

Avukat Hatice Can, polislerin serbest bırakılmasına itiraz etti ve tutuklanmaları istemiyle savcılığa başvurdu.

Arkadaşlarının “Abdocan” dediği Abdullah Cömert, Hatay merkeze bağlı Armutlu mahallesindeki direnişte 3 Haziran’da öldürüldü, 5 Haziran’da son yolculuğuna uğurlandı. 22 yaşındaki Cömert, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları üyesiydi.