Fransa’da Charlie Hebdo saldırganlarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıkan ve dört rehinenin öldüğü market saldırısını düzenleyen Amedy Coulibaly’nin eski sevgilisi olduğu tahmin edilen Hayat Boumeddiene’in Türkiye'ye geldiği ve buradan da Suriye'ye geçtiği öne sürüldü.

AFP: BİR SÜREDİR TÜRKİYE'DE

diken.com'un haberine göre, AFP haber ajansı polis kaynaklarına dayandırarak Fransa’nın şu anda en çok aranılan ismi Hayat Boumeddiene’in ‘bir süredir‘ Türkiye’de olduğunu belirtti.

REUTERS: TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE'YE GEÇTİ

Reuters haber ajansı ise Boumeddiene’in Türkiye üzerinden Suriye’ye geçtiğini öne sürdü.

LE MONDE: 8 OCAK'TA TÜRKİYE SINIRINDAN SURİYE'YE GEÇTİ

Le Monde gazetesi ise daha detaylı bir habere yer vererek ona çok benzeyen bir kadının Hayat Boumeddiene’in pasaportuyla 2 Ocak’ta Madrid üzerinden İstanbul’a uçtuğunu, 8 Ocak’ta da Türkiye sınırından Suriye’ye geçtiğini öne sürdü. Ancak bu kişinin Boumeddiene olup olmadığı doğrulanmadı.

Boumeddiene’in market saldırısının da gerçekleştirildiği 9 Ocak’ta İstanbul’dan Madrid’e dönüş bileti olduğu ancak bu bileti kullanmadığı da belirtildi.

"KADIKÖY’DE KONAKLADILAR"

Umut Tütüncü'nün Habertürk gazetesinde yer alan haberine göre, Türkiye istihbaratı, 2 Ocak 2015’te İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı’na geldiğinde, Boumeddienne'in yanında Mehdi Sabry Belhoucıne (23) adlı bir Fransız vatandaşı olduğunu tespit etti.

Habere göre; "Yabancı savaşçıların Suriye ve Irak’a geçişlerinin önlenmesi için havaalanları ve gümrük kapılarında kurulan Risk Analiz Merkezi görevlileri, Boumeddienne ve Belhoucıne’in hareketlerinden şüphelendi. MİT tarafından takibe alınan ikili Kadıköy’de bir otelde konakladı ve 3 Ocak’ta otelden ayrıldı. Haklarında Fransa istihbaratı tarafından paylaşılan herhangi bir bilgi bulunmadığı ileri sürülen ikili İstanbul’da 'turist gibi' dolaştı, 3’üncü bir kişi ile herhangi bir temasları olmadı. Bunun üzerine MİT şüphe duyduğu ikilinin takibini bıraktı. Ancak şüpheliler 9 Ocak tarihli Madrid’e dönüş biletlerini kullanmadı."

"AKÇAKALE’DEN SİNYAL VERDİ"

Fransa’daki saldırıların ardından medyadaki haberlerden hareketle Emniyet Genel Müdürlüğü inceleme başlattı. MİT, Boumeddienne ve Belhoucıne ile ilgili takibin detaylarını Fransız istihbaratına aktardı. Telefonu takibe alınan Hayat’ın 4 Ocak’ta Şanlıurfa’ya geçtiği belirlendi.

Telefondan son sinyal ise 8 Ocak’ta Akçakale baz istasyonundan alındı. MİT, Türkiye’ye girişlerinde çekilen fotoğraflarını Fransız istihbaratına gönderdiği ikilinin, Suriye’ye yasa dışı yollarla geçmiş olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

FRANSA 'ŞİMDİLİK' YORUM YAPMIYOR

Konu ile ilgili konuşan Fransa İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü ise bu gelişme ile ilgili ‘şimdilik’ bir yorum yapmak istemediklerini söyledi.

Fransız gizli servisi, genç kadının, saldırgan ile 4 rehinenin öldüğü market saldırısının hazırlığına yardımcı olduğu değerlendirmesinde bulunuyor. Paris Emniyeti de rehine krizinden hemen önce, 26 yaşındaki Hayat Boumeddiene ve 32 yaşındaki Amedy Coulibaly’nin fotoğraflarını yayımlayarak vatandaşlardan yardım istemişti. Zira ikili önceki gün Paris’te öldürülen kadın polisin zanlıları olarak görülüyordu.

KOUACHİ KARDEŞLERLE TELEFON KONUŞMALARI

Öte yandan Le Monde’un ortaya bir başka çarpıcı iddiaya göre 2014 yılında Hayat Boumeddiene, Charlie Hebdo katliamını düzenleyen Şerif Kouachi’nin eşiyle 500 yakın telefon görüşmesi yapmış.

Boumeddiene’in eski sevgilisi ve suç ortağı olduğu tahmin edilen market saldırısını düzenleyen Amedy Coulibaly’nin de Şerif Kouachi’yle hapishaneden arkadaş olduğu ve saldırıları birlikte düzenledikleri ortaya çıkmıştı.