Varto'da 10 Ağustos'ta yaşamını yitiren PKK'li Kevser Eltürk’e (Ekim Wan) ait olduğu iddia edilen öldürülmüş, çıplak haldeki kadın fotoğrafı sosyal medyada dünden bu yana tartışma konusu oldu. 13 Ağustos’ta Eltürk’ün cenazesini Van’da defneden kadınlar, Eltürk’ün bedeninde işkence izleri olduğunu açıklasa da kamuoyunda pek yer almamış, bu bilgi birkaç haber sitesi ile sınırlı kalmıştı. Ardından sosyal medyaya düşen fotoğrafta başında erkek olduğu anlaşılan üç kişinin beklediği kadın fotoğrafı bu işkence haberini de gündeme yeniden taşıdı. Varto Belediyesi Eş Başkanı Sabite Ekinci, dün akşam Twitter’dan fotoğrafın Kevser Eltürk’e ait olduğu konusunda kendilerine teyitli bir bilginin gelmediğini yazmış, fotoğraf doğrulanamamıştı.

Evrensel'den Faruk Ayyıldız, konuyla ilgili olarak Varto'da bulunan Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Varto temsilcisi Hasan Güler, yine Dicle Haber Ajansı (DİHA) Varto Muhabiri Murat Aydın ve Kevser Eltürk'ün ağabeyi Abdullah Eltürk ile görüştü.

‘İKİ FOTOĞRAF UYUŞUYOR’

Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği (MEYA-DER) Varto temsilcisi Hasan Güler:

“Eltürk’ün ailesi bize ulaştı. ‘Kardeşimiz HPG gerillası, çatışmada yaşamını yitirmiş’ dediler. Ardından cenazenin Malatya’ya yollandığını öğrendik ve aile ile birlikte Malatya’ya gittik. O sıra elimize bir fotoğraf geçmişti. Bir özel harekat polisi, Eltürk’e ait olduğunu düşündüğümüz fotoğrafı ‘karakolu basmaya gelen teröristi öldürdük’ sözleriyle paylaşmış. Dün sosyal medyaya düşen fotoğrafın aynısı. Sol kalçasından vurulduğu belli oluyordu. Adli tıpta Kevser Eltürk’ün ağabeyi ile birlikte cenazeye ben de baktım. Kevser Eltürk’ün boynunda derin bir ip izi vardı. Daha sonra Malatya’dan alarak, Van’a götürdük.”

‘ELTÜRK’E AİT OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ’

"Van'da Eltürk’ün cenazesini yıkayan kadın arkadaşa nasıl yaralandığını ve yaşamını yitirdiğini sordum. Dün sosyal medyaya düşen fotoğraftaki durumu tarif etmişti. Sol kalçasından yara aldığını, kalçanın alt tarafına da mermi girdiğini anlattı. Ayrıca sol bacağının kırıldığını söylemişti. Özel harekatçının attığı fotoğraf da aynısıydı. Bir giyinik, bir de çıplak fotoğraf vardı birebir aynıydı. Fotoğrafın gerillaya ait olduğunu düşünüyoruz."

‘VARTO GİRİŞİNDE ÇEKİLMİŞ’

Dicle Haber Ajansı (DİHA) Varto Muhabiri Murat Aydın:

"Van’da kitlesel bir törenle defnedildi. Sosyal medyaya düşen fotoğraf Kevser Eltürk’e ait. Fotoğraf Varto girişinde çekildi."

"BU BİR VAHŞET"

Kevser Eltürk'ün ağabeyi Abdullah Eltürk:

"Fotoğrafı gördük. O olduğunu düşünüyoruz. Yüz üstü düşmüş, çok benziyor. O olmasa da kabul edilemez bir durum bu. Kan emiciliktir bu, insan öldürüldüğünde işkence yapılamaz. Otospiye gittiğimizde etrafımızda polis çemberi vardı, morga girdiğimde cesetin yüzünü açtım. Yüzüne baktım, fazla bakma fırsatım olmadı. Bu vahşete kimse sessiz kalmamalı, Kürt halkı öldürülünce susulmamalı. Gerillaya işkence yapmak vahşettir. Kabul etmiyoruz. Ayla Akat Ata ile konuştuk, vekaleti verdik. Dava açacağız. Bu fotoğraf bizim olmasa da vahşettir."

Özel harekatçılar tarafından paylaşılan ve Kevser Eltürk'e ait olduğu belirtilen fotoğraf.