Araştırmacı yazar Foti Benlisoy, Türkiye gündemine oturan son 'rüşvet ve yolsuzluk' skandalının devam ettiği günlerde, ezilen kesiminin harekete geçmesininin, bu çatlakları kendi lehlerine değerlendirmesinin zamanı olabileceğini yazdı.

Benlisoy, "Onlar kendi işlerini halledip, yeni bir güçler dengesinin ifadesi olan bir uzlaşmaya vardıklarında, yenilenmiş bir hâkimiyet sisteminin şartlarında anlaşmaya vardıklarında, varma süreçlerinde, olan, yeniden bizlere olacak. Sorumluluk hepimizin üzerinde. Gezi direnişinin egemenler arası yeni kayıkçı dövüşünün nesnelerinden biri haline gelmesine izin vermeyelim. Gezi’yle en coşkun ifadesini bulan yeni sokak siyasetini bütün gücümüzle bu meflûç, bu lime lime olan siyasal sistemin topyekûn karşısına çıkartalım," diye belirtti.

İşte Foti Benlisoy'un tumbler hesabındaki 'Onlar birbirini yerken biz ne edelim?' başlıklı o yazısı:

Egemenler arası çatışma ve çelişkilerin açık bir hal alması, şiddetli bir kapışmaya dönüşmesi, bazen “aşağıdakilerin” hareket kabiliyetini artıran, ezilenlerin kendi çıkarları için eyleme geçme kapasitesine olumlu tesirde bulunan koşullar yaratır. Bu çatışma dolayısıyla yönetenlerin “eskisi gibi yönetme” beceri ve gücünde zaaflar meydana gelir, egemenlik sisteminin meşruiyetinde ciddi çatlaklar oluşur, hâkim siyasal mimari kırılganlaşır. Böylesi durumlar ezilenler için harekete geçmenin, bu çatlakları kendi lehlerine değerlendirmenin zamanı olabilir. Hele hele Gezi direnişi gibi bir toplumsal kabarışın, yani “aşağıdakilerin” kendi eylem güçlerine dair muazzam bir özgüven biriktirdiği bir kalkışmanın ardından…

Yeter ki pasif izleyiciler konumuna sürüklenmeyelim. Bunca komplonun, konspirasyon girişiminin ortalığa serildiği bir ortamda “siyaset”, biz fanilerin sırrına eremeyeceği “derinlik” ve karanlıkta yürütülen bir faaliyet olarak yeniden tanımlanıyor. Siyaset, kendi kaderimizi tayin etme mücadelesinin değil de “derin” operasyonların, konspirasyonların, itibarsızlaştırma girişimlerinin, kasetlerin, dosyaların alanı olarak tanımlanınca “küçük insanların” ancak seyircisi olabileceği bir faaliyete dönüşmüş oluyor. Gizli ve karanlık odakların çıkar ve güç çatışmasına indirgenmiş bir siyasal alanda biz “sıradan insanların” yeri yoktur, olamaz. Yani cemaat-AKP çekişmesinin siyasal alanı kaplayarak toplumu pasifize etmesi, siyasal apatiye, atalete sürüklemesi pekâlâ mümkün bir tehlike, dikkatli olalım. Gün, daha düne kadar can ciğer kuzu sarması olan egemenlerin birbirlerini afiyetle yiyor olmasından keyiflenme zamanı değil.

Dolayısıyla solun, siyasetin itibarsızlaştırılması girişimlerine karşı durması, mevcut ve müesses olandan bambaşka bir siyasetin mümkün olduğuna dair inancı pekiştirmesi bugün her zamankinden önemli. Tam da bu zamanda mısır patlatıp fillerin birbirlerini ezmesini keyifle izlemek yetmez. Onlar kendi işlerini halledip, yeni bir güçler dengesinin ifadesi olan bir uzlaşmaya vardıklarında, yenilenmiş bir hâkimiyet sisteminin şartlarında anlaşmaya vardıklarında, varma süreçlerinde, olan, yeniden bizlere olacak. Sorumluluk hepimizin üzerinde. Gezi direnişinin egemenler arası yeni kayıkçı dövüşünün nesnelerinden biri haline gelmesine izin vermeyelim. Gezi’yle en coşkun ifadesini bulan yeni sokak siyasetini bütün gücümüzle bu meflûç, bu lime lime olan siyasal sistemin topyekûn karşısına çıkartalım.

Bu yazı Foti Benlisoy'un sitesinden alınmıştır...