TSK ve 'Fırat Kalkanı' güçlerinin Suriye'de Halep'in doğu kırsalındaki el Bab'ın merkezinde kontrolü ele geçirdiği duyuruldu.

Kasım 2016'dan bu yana el Bab'a yönelik operasyonlarını sürdüren 'Fırat Kalkanı' güçleri, geçtiğimiz hafta kent merkezine girmiş ve ilerleyişine başlamıştı.

Evrensel'de yer alan habere göre, 'Fırat Kalkanı'na mensup cihatçı güçlerle, kent merkezinde kalan ve sayıları iyice azalan IŞİD'lilerin mutabakata vardığı ve kalan IŞİD'lilerin kent merkezini terk ettiği duyuruldu. Kent merkezini çevreleyen Biza ve Kabasin'deIŞİD'in kontrolü devam ediyor.

6 Kasım'da başlayan El Bab kentinin alınması operasyonu kapsamında TSK'ye mensup 57 asker, 'Fırat Kalkanı'na mensup 421 militan hayatını kaybetti.  

24 Ağustos'ta başlayan 'Fırat Kalkanı Operasyonu' kapsamında ise toplam(el Bab dahil) 69 TSK askeri ve 508 cihatçı öldü.

Operasyon boyunca 30 bin sivil kenti terk ederken Suriye İnsan Hakları Örgütü'nün 20 Şubat tarihli açıklamasına göre 444 sivil hayatını kaybetti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Operasyon sırasında Suriye ordusu, kentin güneyindeki IŞİD noktalarını kontrolüne alırken, 'Fırat Kalkanı' ise 3 cepheden el Bab'ı kuşattı. Ankara, el Bab sonrası hedefin Menbic ve Rakka'ya ilerlemek olduğunu söylüyor.

Ancak Suriye ordusu, TSK ve vekaleti altındaki cihatçıların operasyonunun "işgal" olduğunu belirterek buna karşı çıkıyor. El Bab'ın doğusundaki Menbic, Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolünde. Güneyindeki bölgeler ise Suriye ordusunun taarruzu altında. Suriye ordusu, bu bölgeyi tamamen kontrolüne alarak Fırat Kalkanı'na ilerleyecek alan bırakmamak istiyor.