Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldığı için tutuklanan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın Bakırköy Kadın Cezaevi’nde tek kişilik hücrede tecrit altına alındığı bildirildi.

Fincancı’nın avukatı Meriç Eyüboğlu, “Bütün gün boyunca 1 saat havalandırma hakkı olacak ve kimseyi göremeyecek; hem insansızlaştırılan hem de bu kadar sıcakta kapalı mekana sıkıştırıldığı bir durumda kelimenin tam anlamıyla tecritte” dedi.

T24’ten Mehmet Efe Altay’ın haberine göre; Eyüboğlu, Fincancı’nın Barış İçin Akademisyenler bildirisini imzaladığı için tutuklanan ve Bakırköy Cezaevi’nde tecrite alınan Esra Mungan ile aynı odaya koyulduğunu söyledi. Eyüboğlu, “Şebnem Korur Fincancı bu tür şeyleri dert edecek, sıkıntı duyacak biri değil” dedi ve “Bu kararı verenlerden hesap soracağız” ifadesini kullandı.

Fincancı’nın avukatı Meriçoğlu’nun açıklaması şöyle:

‘ESRA MUNGAN’IN TECRİTE ALINDIĞI ODAYA ALINMASI DA BİR MESAJ’

“Birkaç gün müşahedede kalması gerekirdi. Bakırköy koğuş sistemi olan bir yer çünkü. Müşahededen sonra insanlar koğuşlara dağıtılır. Cuma günü dağıtım olması bekleniyorken “Sizin yerinizi hazırladık” diyerek bir odaya taşımışlar. Küçük, pis bir oda. İnşaat molozları var. Esra Mungan’ın tecrite alındığı odaya alınması da bir mesaj tabii. Şebnem Korur Fincancı bu tarz şeyleri dert edecek, tepki duyacak, canı sıkılacak birisi değil. Gayet güleryüzü ile karşıladı beni. Bu uygulamanın insan haklarına aykırı olduğunu söylemek istiyorum. Bu kararı verenlerden de hesap soracağız.”

Fincancı ile birlikte tutuklanan gazeteci- yazar Ahmet Nesin ve Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da Metris Cezaevi’ne gönderilmişti.