Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu ve Gazeteci Ahmet Nesin’in tutuklanmasına büyük tepki gösteren gazeteciler, gözdağı vermek için yapılan tutuklama kararının "Talimatla yapılan bir uygulama" olarak nitelendirdi.

Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci- yazar Ahmet Nesin ve gazeteci Erol Önderoğlu'nun tutuklanmasına gazetecilerden gelen tepkiler şöyle:

UĞUR GÜÇ: TALİMATLA YAPILAN BİR TUTUKLAMA 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç, karara "Hukuka aykırı bir karar. Yayın yönetmenleri o gün çıkan haberden dolayı sorumlu tutulamaz. Bu talimatla yapılan bir tutuklama. Türkiye'de düşünce ve ifade özgürlüğünün geldiği noktayı gösteriyor" sözleriyle tepki gösterdi.

FATİH POLAT: GÖZDAĞI VERİLMEK İSTENİYOR 

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, "Özgür Gündem'e çözüm süreci diye ifade edilen dönemde tek bir dava daha açılmamıştı. Ama bu süreçte dayanışma gösterenlere bile dava açıldı. Bu dayanışma nöbetine gözdağı vermek içindir. Dayanışmamız artarak devam edecek" dedi.

AYŞE YILDIRIM: REZALET 

Cumhuriyet Gazetesi Köşe Yazarı Ayşe Yıldırım, kararı rezalet olarak nitelendirdi. Yıldırım, "Her an herkesin tutuklanabileceği bir süreç. Bu süreçte AKP'nin köşeye sıkıştığını görüyoruz. Bu kadar saldırganlaşmasının sonucudur. Bu tutuklamayı kabul etmiyoruz. Türkiye daha derin ve çözümsüz bir sürece ilerliyor" dedi.

CEREN SÖZERİ: DAYANIŞMAYI YÜKSELTELİM

Doç. Dr. Ceren Sözeri ise, kararı talimatla alınan bir karar olarak nitelendirdi. Sözeri, "Çok üzgünüz. Talimatla yapılan bir tutuklama. Diyecek tek bir kelime bulamıyorum. Dayanışmayı daha fazla yükseltmemiz gerekiyor" dedi.

DERYA OKATAN: AMACINA ULAŞMAYACAKTIR 

Özgür Gündem Gazetesi’nin bugün nöbetçi yayın yönetmenliğini üstlenen Özgür Radyo Genel Yayın Koordinatörü Derya Okatan da, kararın Kürt basını ile dayanışmayı hedeflediğini söyledi. Okutan, "AKP'nin amacı Kürtleri ve basınını yalnız bırakmaktır. Tutuklamaların amacı budur. Ama tutuklamalar amacına ulaşmayacak" dedi.

Kaynak: DİHA