Financial Times gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gelecek yılın başlarında oturup ülkenin en güçlü görev yerleri konusunda karar vereceklerini belirterek "Verecekleri karar, ülkenin gelecekteki yönünü belirleyecek" dedi, Erdoğan ve Gül'ün tarzları arasındaki farka vurgu yaptı.

Erdoğan'ın başbakan olarak ülkenin son 10 yılındaki siyasi tabloya hakim olduğunu, başbakan olarak devam etmemeye söz verip bunun yerine "gözünün cumhurbaşkanlığını kestirdiğini" kaydeden gazete, Erdoğan'ın bir televizyon kanalındaki mülakatında Gül ile danışacağını, Gül'ün parti içerisinde siyasi bir geleceğinin olduğunu söylediğini anımsattı.

"KARAR MUHTELEMELEN MART SEÇİMLERİNDEN SONRA VERİLECEK"

Gül'ü destekleyenlerin nihai kararının muhtemelen Mart yerel seçimlerinden sonra verileceğini söylediklerini kaydeden gazete, haberinde Gül ile Erdoğan'ın yaklaşımlarındaki arasındaki farklılıklarına da vurgu yapmak üzere çeşitli örnekleri verdi.

Bu çerçevede gazete, Erdoğan'ın Gezi göstericileri için "terörist" ve "çapulcu" nitelemesi yaparken Gül'ün kutuplaşma politikasının, demokrasiye bir tehdit olarak gördüğünü söylediğini belirtti. Gazete, muhalefet şahsiyetlerinin bile Gül'ün "ülkeyi farklı bir yöne götüreceğini" söylediklerine işaret etti.

"ÇOĞUNLUKÇU OTORİTER İLE MUHAFAZAKAR DEMOKRAT ARASINDAKİ FARK"

Haberde CHP Milletvekili Aykan Erdemir"in "İki lider arasında kesinlikle bir fark var ve bu çoğunlukçu otoriter biri ile bir muhafazakar demokrat arasındaki farktır" görüşlerini de yansıttı.

İngiliz gazetesi "Mesele Erdoğan'ın, icra yetkilerini o kadar bağımsız olan birine isteyerek bırakıp bırakmayacağıdır" sözlerini de kullandığı haberinde Erdoğan başkanlık sistemini getirmek üzere anayasayı değiştirmek isterken Gül'ün geçen ay verdiği bir mülakatta böyle bir fikrin gündemden düştüğünü, bu konuda konsensüs sağlanamadığını söylediğine işaret etti.

Gül'ü destekleyenlerin Erdoğan'ın siyasi gelecekleri konusunda henüz bir karar verilmediği yönündeki ısrarını yansıttıklarını belirten gazete, "İstediğinden daha az güçlü bir cumhurbaşkanlığı ve ikinci bir tur oylaması olmaması için yüzde 50'den fazla oy sağlama gereği karşısında Erdoğan, bir defa daha başbakan olarak görev yapmama sözü üzerinde yeniden düşünebilir." (Medyatava)