Türkiye ile AB arasında imzalanan ve yürürlüğe giren göçmen anlaşması İngiltere basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. Ayrıca Türkiye'de art arda yaşanan bombalı saldırılar da gazetelerin gündeminde.

Times gazetesi, AB - Türkiye anlaşmasının dün itibarıyla yürürlüğe girmesinden sonra Yunanistan'ın Midilli Adası'na ulaşan göçmenlerle konuştu.

5 çocuğuyla birlikte Yunanistan'a ulaşmayı başaran Afgan bir anne, yeni anlaşma gereği Türkiye'ye geri gönderileceğini öğrenince "Hayır! Hayır! Hayır! Lütfen olmaz! Türkiye olmaz. Geri gönderilmektense burada ölmeyi tercih ederim" diyor.

‘AB RUHUNU SATTI’

Financial Times gazetesinde ise Wolfgang Münchau imzalı yazıda "AB Türkiye'yle anlaşmak için ruhunu sattı" deniyor.

AB'nin bugüne kadar üye ülkelerin hükümetlerine kıyasla daha az yozlaşmı, prensiplerine sahip çıkan ve kurallara riayet eden bir yapı olduğunu söyleyen Münchau, "Cuma günü yapılan anlaşma Avrupa'nın modern siyasi tarihinde gördüğüm en pis anlaşmaydı" diyor ve Türkiye'deki insan hakları konusunun sorunlu olduğuna dikkat çekiyor.

Münchau, anlaşma kapsamında Türkiye'ye verilen vize serbestisinin takvime bağlanması ve üyelik müzakerelerinin hızlandırılması gibi tavizleri de eleştirerek, "AB ruhunu satmakla kalmadı çok da kötü pazarlık etti" diyor.

Anlaşmanın uygulamaya konmasının çok zor olduğunu ifade eden Münchau, "Uygulansa dahi AB'ye göç akınını tersine çevirmesi olanaksız. Türkiye'den sadece 72 bin Suriyelinin alınıp AB ülkelerine yerleştirilmesi üzerinde anlaşıldı. Yapılan çalışmalar bu sayının çok daha yüksek olacağını gösteriyor" diyor.

Financial Times'ın bir diğer yazısında ise son dönemde Türkiye'de yaşanan bombalı saldırılara dikkat çekilerek "Türkiye artan terör tehdidiyle karşı karşıya" deniyor.

Yazıda, PKK'nın yanı sıra TAK ve IŞİD'in de saldırılar düzenleyerek Türkiye'deki güvenlik güçlerini zor bir duruma düşürdüğü ifade ediliyor. Yazının tamamını okumak için tıklayın.

(BCC)