Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasındaki barış sürecinde yer alan gerilla Jose Danilo Borjan, "Devrim sadece olanı değiştirmek değil, yenisini geliştirmektir. İktidar bize hiçbir şeyi armağan etmiyor, mücadelemizle alıyoruz” dedi. 

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği "Kapital’den Ekim Devrimi’ne, Ekim Devrimi’nden Devrimlere” sempozyumu son gününde Elite World Otel'de devam ediyor. Günün ilk oturumunda "Yeni Devrimler" konusu tartışıldı.

Yazar-akademisyen Metin Yeğin'in moderatörlüğünü yaptığı oturumda yazar Sibel Özbudun "Zapatistaların 33 Yılı: Bir Değerlendirme" başlığını, Londra University of Westminster'dan Dr. Radha D'Souza "Ekim Devrimi ve Güney Asya'da Anti-Kolonyal Hareketler" başlığını, Filipinlerde gerilla hareketi olan Yeni Halk Ordusu’nda 10 yıl kalan ve Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasında başlatılan barış sürecinde yer alan Jose Danilo Borjan ise "Kapital ve Ekim Devrimi, Filipinler Devrimine Etkileri" başlığını tartışmaya açtı. 

Filipinlerde gerilla hareketi olan Yeni Halk Ordusu içerisinde 10 yıl kalan ve Filipinler hükümeti ile Yeni Halk Ordusu arasında başlatılan barış sürecinde yer alan Jose Danilo Borjan, "Kapital ve Ekim Devrimi, Filipinler Devrimine Etkileri" başlığında sunum yaptı. 

Danilo Borjan, proletarya diktatörlüğünün proletarya demokrasisi olduğunu söyledi. 

Borjan, Lenin'in çeşitli ulusları bir araya getirerek, Sovyetler Birliği'ni daha da güçlendirdiğini ve Lenin'in ölümünün ardından politikalarını Stalin'in yürüttüğünü ifade etti. Danilo Borjan, "Ekim Devrimi’nin zaferi çeşitli sosyalist ülkeleri ortaya çıkardı. Çin, emperyalizme karşı büyük bir sosyalist ülke olarak ortaya çıktı. Vietnamlılar, Kamboçyalılar ABD'ye büyük yenilgiyi tattırdı" dedi. 

Danilo Borjan, devrim ve reformun tanımını yaparak, "Reform ve devrim mi?" sorusunu sorarak, bütün sol partilerin bu soruya öncelikli olarak yanıt vermesi gerektiğini söyledi. "Dünya kapitalist sistemini kötüye gidiyor ve kilitleniyor" diyen Danilo Borjan, "Kapitalizme karşı insanlar alternatif aramaya devam ediyor. Her parti siyasi iktidarı ele geçirmek ve sosyalizmi yaşatmak için doğru mücadele hattını örmek zorunda" dedi.

KAYNAK: mezopotamyaajansı.com