Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) yeniden yapılanma kongresi, Ankara’da gerçekleştiriyor. Kongrede partinin ismi Bölgelerin Demokrasi Partisi olarak değiştirilirken, eş başkanlığa Emine Ayna ile Kamuran Yüksek’in seçilmesi bekleniyor.

BDP'nin kongresine HDP Eşgenelbaşkanı Figen Yüksekdağ'da katıldı.

Kongrede konuşan Figen Yüksekdağ, kongrede ortaya çıkan iradeye dikkat çekerek, "Demokratik özerklik fikri ve projesi sadece Kürdistan'da politik örgütsel konusu değildir. Aynı zamanda HDP'nin, Türkiye toplumunun kuvvetle ihtiyacı olduğu yaşam projesinin hayata geçirilmesi anlamını taşıyor. Toplumun demokratik bilinçle yeniden örgütlenmesi, faşizmden, ırkçılıktan, erkek egemenliğinden, otoriterleşmeden arındırılarak yeni bir insani bilinci oluşturulması ve inşa edilmesi anlamına gelir" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, BDP'nin devrimci ve öncü bir adım attığını belirterek, "BDP değişik isimler altında sürdürdüğü mücadelede her dönem öncü bir rol oynadı. Çok önemli toplumsal mücadele hamlelerinde BDP ve öncesindeki geleneğinin iradesi ve izi var. Sadece Kürdistan için değil Türkiye toplumunun demokratikleşmesi, işçi, emekçi, özgürlükçü mücadele güçlerinin önünün açılması için de BDP'nin ortaya koyduğu öncü rolü söz konusu. Bir öncü role daha adım atıyor BDP. Kürt özgürlük hareketi ve Sayın Abdullah Öcalan'ın projelerine, politikalarına bakarken ilk başta şaşırarak, yadırgayarak bakıldı. Ama olur mu, acaba duygusunu açığa çıkardı. Atılan her yeni adım her politik düşünce Türkiye toplumunun tarihine devrimci hamlelere dönüşüyor. Kürt özgürlük mücadelesi cephesinden atılan bu adımlar Türkiye devrimci güçlerinin önünü açtı" ifadelerinde bulundu.

Yüksekdağ, kongrenin iradesine güvendiklerini belirterek, "Bizi buradaki iradeyi yönlendiren düşünce, bölge halklarının önünün açılması anlamına geliyor. Demokratik Bölgeler Partisi'yle devam etmek için bir araya gelmiş yapı var burada. Kürdistan'ın dört parça siyasetine etki edecek, Türkiye'nin batısını etkileyecek, bölge halkı ve Ortadoğu'nun saldırı ve savaşlarla kuşatılmış politik coğrafyasını değiştirecek irade ortaya konuluyor ve tarihsel adım atılıyor. Bunun herkes tarafından iyi bilinmesi gerekiyor. Bu adımların yerine getirilmesi çabası da buna uygun olmalı" dedi.

"Aynı zamanda alternatif bir toplumsal modelin temellerinin atılması ve inşasının başlanması anlamına geliyor" diyen Yüksekdağ, şunları söyledi: "Demokratik özerklik siyasetinin örgütlenmesi, ezilenlerin yerinden yönetime katılma, toplumun yeniden örgütlenmesinin geliştirilmesi anlamına geliyor. Demokratik özerklik fikri ve projesi sadece Kürdistan'da politik örgütsel konusu değildir. Aynı zamanda HDP'nin, Türkiye toplumunun kuvvetle ihtiyacı olduğu yaşam projesinin hayata geçirilmesi anlamını taşıyor. O açıdan tüm Türkiye'nin önündeki tarihsel mücadelelerden biridir. Bu şu anlama gelir; toplumun demokratik bilinçle yeniden örgütlenmesi, faşizmden, ırkçılıktan, erkek egemenliğinden, otoriterleşmeden arındırılarak yeni bir insani bilinci oluşturulması ve inşa edilmesi anlamına gelir." (ANF)