Darbe girişimi sonrası görevden uzaklaştırılan bazı subayların maaşının yasaya rağmen kesilmediği ortaya çıktı. Sayıştay’a açıklama gönderen bakanlık geçici olarak görevden uzaklaştırılan personelin 'idari izinli' sayıldığını ve asker sıfatının devam ettiğini vurguladı.

Sayıştay'ın 2016'ya ilişkin raporunda yapılan tespite göre, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nda görevden uzaklaştırılan bazı subay ve astsubayların maaşında yasa emretmesine rağmen kesinti yapılmadı.

Raporda, "İstanbul Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın 2016 yılında gerçekleşen maaş ödemelerinde, 15 Temmuz 2016 gecesi gerçekleşen darbe girişimi sonrasında, görevden uzaklaştırılan subay ve astsubaylardan tutuklanana, meslekten ve memuriyetten ihraç edilene kadar geçen sürede 1/3 oranında maaş kesintisi yapılmadığı tespit edilmiştir" dendi. 

Her ne gerekçe ile olursa olsun görevden uzaklaştırılan personelin, tutuklanana ve meslekten ihraç edilene kadar geçen sürede, maaşlarından kesinti yapılması gerektiği vurgulanan rapora göre, konu Milli Savunma Bakanlığı'na  soruldu.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, bakanlığın yanıtında, TSK Personel Kanunu'nda açığa alınmanın tanımı yapılırken, geçici olarak görevden uzaklaştırma statüsünün ele alınmadığı belirtildi. Bakanlık, geçici olarak görevden uzaklaştırılan personelin 'idari izinli' olarak görevinden uzaklaştırıldığı, görevden ayrı kalınan sürelerin ise hizmetten sayılarak asker kişi sıfatının devam ettiğini vurguladı. Ancak bu kişilere emir verilemeyeceğini belirten bakanlik, maaş kesintisine tabi durumların (doğum izni gibi) belirtildiği, ancak idari izinli sayılan bir personelin maaşından kesinti yapılmasına yönelik bir mevzuat hükmüne rastlanmadığını vurguladı.

Savunmayı yetersiz bulan Sayıştay, bakanlığın kendini savunmakta kullandığı 6413 sayılı TSK Disiplin Kanunu'nun 'Kapsam' başlıklı maddesinin de 2017'de KHK ile değiştirildiğini belirterek, 2016'da gerçekleşen olaylarla ilgili 2017'de yayımlanan KHK ile savunma yapıldığına dikkati çekti. Sayıştay, 'Kamu idaresi' cevabının bu yönü ile de hukuki açıdan kabul edilebilir bir yönü bulunmamaktadır" tespitinde bulundu.

Sayıştay raporunda askeri kantinlerin elektrik, su ve yakacak giderlerinin kantin gelirlerinden ödenmesi gerekirken bakanlık bütçesinden ödendiğine de dikkat çekildi.