Fethullah Gülen, Suriye ve Irak’ta gerçekleştirdiği katliam ve kan donduran infazlarla gündeme gelen radikal selefi IŞİD örgütünün eylemlerine sert tepki gösterdi. Dün yayımlanan açıklamasında; din kisvesi altında işlenen “vahşi zulümleri” kınadığını, yapılanların “terörizm” olduğunu, faillerinden de “insanlık dışı eylemleri” nedeniyle hukuk önünde hesap sorulması gerektiğini vurguladı.

Zaman Gazetesi’nin haberine göre, Fethullah Gülen, mesajında Foley ve IŞİD’in elindeki 49 rehineye de değindi. “Irak ve Suriye’de hayatını kaybeden herkesin ve hunharca öldürülen gazeteci James Foley’in aile ve sevenlerine yürekten başsağlığı diler, Cenab-ı Hak’tan onlara sabır ve metanet vermesini, acılarını hafifletmesini niyaz ederim. Başta, her geçen gün akıbetlerinden daha da çok endişe duyduğumuz 49 vatandaşımız olmak üzere diğer tüm rehinelerin de derhal serbest bırakılması ve saygı ve barış dolu bir dünyaya hepimizi ulaştırması için Cenab-ı Hakk’a duacıyım ve herkesi bu duaya katılmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

‘SALDIRILAR  KUR’AN VE SÜNNETE ZIT’

Fethullah Gülen dünkü mesajında, IŞİD’in İslam’ın esaslarına aykırı olduğunu söylediği bu eylemlerine de sert eleştiriler vardı. Gülen tepkisini, “‘Her türlü azınlık veya masum sivillere saldırı, baskı veya zulüm, Kur’an’ın elmas düsturlarına ve Efendimiz’in (sas) sünnetine tamamen zıttır. IŞİD üyeleri şayet birtakım güçlerin piyonu olarak hareket etmiyorlarsa, İslam dininin ruhunu ve onun Peygamber’ini (sas) tanımamış cahillerdir denebilir. Her ne olursa olsun, yaptıkları terörizmdir ve böylece isimlendirilmelidir” ifadeleriyle gösterdi.

‘DİNİN GAYESİ BARIŞI TESİS ETMEKTİR’

Mesajının son kısmında “Dinin gayesi dünyada evrensel insan hakları, hukukun üstünlüğü ve yüksek insani değerlere dayalı barışı tesis etmektir” diyen Gülen, bunun tersi bir yorumla dinin istismarının “nifak” olduğunu belirtti. Kazanmak için her yolu mubah görme anlamına gelen ‘Makyavelizm’e girme tehlikesine dikkat çekti: “Temel disiplinleri açısından İslami düşüncede meşru maksada ulaştıran yollar da kendileri meşru olmak zorundadır. Bunun tersi hareket Makyavelizm’dir.”

DAVUTOĞLU: ÖFKE BİRİKMESİ

Ak Parti yanlısı bazı yazarların IŞİD’in ilerleyişini “Sünni Devrimi” olarak değerlendirmesi tepki çekmiş, Ahmet Davutoğlu’nun şu açıklaması da tartışma konusu olmuştu:

“IŞİD dediğimiz yapı radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir. Ama oraya katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler, büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu. Eğer Irak’ta Sünni Araplar dışlanmamış olsaydı böyle bir öfke birikmesi olmazdı. Eğer Beşar Esad’a ‘Yüzde 12’lik bir etnik yapı ülkeyi yönetmesin bu ülke hepinizin’ dediğimizde dinlenseydi bunlar yaşanmazdı. IŞİD öfkeyle büyüyen bir tehdit ama işin özünü unutmamak lazım.”