ZEYNEP KURAY -ANF

İSTANBUL - Gazeteci Hrant Dink cinayetiyle ilgili olarak Samsun Jandarma Komutanlığı'ndaki bir görevlinin ANF'ye yaptığı açıklama üzerine Avukat Fethiye Çetin, sivil polislerin Ogün Samast’ı İstanbul’dan Samsun’a kadar izlediğini davaya bakan savcılara suç ihbarı olarak sunacaklarını kaydetti.

Agos Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Hrant Dink’in cinayetiyle ilgili, o dönemde Samsun Jandarma Komutanlığında görevli olan bir üst düzey askeri yetkili, ilk defa bir bilgiyi ANF aracılığıyla duyurmuştu. Askeri yetkili, cinayet günü katil zanlısı Ogün Samast’ın bizzat İstanbul Emniyetine bağlı sivil polisler tarafından İstanbul’dan Samsun otogarına kadar izlenildiğini açıklamıştı.

Samsun Jandarma Komutanlığındaki görevlinin açıklamalarını değerlendiren Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin, söz konusu beyanın önemli olduğunu belirterek ‘’Kuşkular ve şaibelerin tümü İstanbul Emniyetini işaret ediyor" dedi.

'SUÇ İHBARI OLARAK SAVCILARA SUNACAĞIZ'

Cinayetin işlendiği civardaki Akbank’taki görüntülerin İstanbul Emniyeti tarafından kaybedilmesinin cinayet anında bazı kişilerin açığa çıkmasını engellemek amacı taşıdığını belirten Çetin, jandarma görevlisinin beyanının, Samast’ın cinayetin başından beri izlediği kuşkusunu güçlendirdiğine dikkat çekti. Haberi 'suç ihbarı' olarak davaya bakan savcılara sunacaklarını duyuran Avukat Çetin, bu önemli ve kilit beyanının ele alınması için jandarma görevlisinin mutlaka savcılara ifade vermesi gerektiğini hatırlattı.

'HER ŞEY İSTANBUL EMNİYETİ'Nİ İŞARET EDİYOR'

Kamera görüntülerinden cinayete yardımcı olan bir takım insanlar olduğunun açıkça görüldüğünü ifade eden Avukat Fethiye Çetin, şöyle dedi: "Ancak bugüne kadar üzerine çokça gitmemize rağmen kim oldukları açığa çıkartılmadı. İkincisi cinayet mahalline bakan ve cinayete kanıt sayılan kamera görüntüleri İstanbul Emniyeti tarafından kaybedildi. Emniyet görüntülerde çok belirgin olarak görünen kişileri araştırmıyor, bulmuyor ve birtakım görüntüler özellikle emniyette kaybediliyor. Bu görüntülerdeki kişilerin açığa çıkartılması istenmiyor. Kaybedilen görüntülerde kamuoyunun görmesinin istenmediği görüntüler var. Kuşkular ve şaibelerin tümü İstanbul Emniyetini işaret ediyor."

'JANDARMA GÖREVLİSİ SAVCILARA İFADE VERMELİ'

Jandarma görevlisinin yaptığı açıklamalarla, İstanbul Emniyeti'nin yarattığı kuşkuların örtüştüğüne vurgu yapan Av. Çetin, 'İstanbul Emniyetine bağlı sivil polislerin sanık Ogün Samast’ı İstanbul’dan Samsun’a kadar izlediğini davaya bakan savcılara bir suç ihbarı olarak sunacaklarını' kaydetti. Şu ana kadar yaptıkları tüm çalışmaların mahkemeye sunulduğunu anımsatan Çetin, "Bu çalışmaları araştıracak olan savcılardır. Ancak orada her şey ortaya çıkar. Bu nedenle bu beyan veren jandarma görevlisinin yapacağı ilk iş, bu beyanın ciddiye alınması için savcılara bu hususta ifade vermektir" diye konuştu.