Nijeryalı Festus Okey'in, 20 Ağustos 2007'de gözaltında ölümüne neden olmakla suçlanan polis memurunun yargılandığı davada polis memuru Cengiz Yıldız 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

 

"SAKSI DÜŞSE BENZER CEZA VERİLİRDİ"

 

bianet'e kararı değerlendiren İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ömer Kavili, polis memuru Cengiz Yıldız'ın alabileceği en düşük cezayı aldığını söyledi.

 

Kavili bir insanın silahla öldürülmesi karşısında verilen dört yıl iki aylık cezanın kimseyi tatmin edemeyeceğini söylüyor.

 

"Ateşli silahı profesyonelce kullanabilen bir polis, sonuçlarını bilmesine karşın, Festus Okey'i ateşli silahla öldürdü. Bu karar hiç kimsenin can güvenliği olmadığını bir kez daha gösteriyor. Yoldan geçen bir insanın kafasına balkondan saksı düşse ve ölse, benzer bir ceza verilirdi."

 

"MAHKEME BAŞKANI PARA CEZASI İSTEDİ"

 

Mahkeme Başkanı'nın da tutumunu eleştiren Kavili, başkanın Festus Okey'i öldüren polis memurunun cezasının iki buçuk yıla indirilerek paraya çevrilmesi yönünde görüş bildirdiğini, diğer iki üyenin ise kabul etmediğini söyledi.

 

"Cengiz Yıldız' böylece para cezasıyla kurtulamadı  ve iki yılın üstünde ceza aldığı için polislik görevinden de çıkarılacak."

 

"YARGILAMA İLKELERİ BAŞTAN SONA ÇİĞNENDİ"

 

Kavili, 2007'den bu yana etkili soruşturma yapılmayarak Budapeşte İlkeleri'nin ve  Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin de 6. maddesinin çiğnendiğini söylüyor ve yargılamadaki şu noktalara dikkat çekiyor.

 

* Maktulü Alman Hastanesi'ne karakoldaki polisler götürdü, Okey'in üstündeki tişört de burada kayboldu. Dolayısıyla bu polisler tişörtün kaybolmasından sorumludur.  Ama bu konuda bir şey yapılmadı.

 

* Soruşturma sadece bir polis memuru ile sınırlı tutuluyor. En kötüsü de öldürülen bir insana sahip çıkanların dosyaya müdahilliği kabul edilmiyor. Mahkeme müdahilliği kabul etmediği gibi müdahillik talebinde bulunan herkese de otomatik olarak suç duyurusunda bulundu.

 

* Duruşmalar sırasında yargılama ilkeleri baştan sona çiğnenmiştir. Mahkemenin tarafsızlık görüntüsü yargılamalar sırasında tamamen kalkmıştır.