Bahçelievler'de, sol bir dergiyi dağıtan 17 yaşındaki Ferhat Gerçek'e ateş edip felç kalmasına yol açan yedi polisle ilgili davada, o kurşunun 'olası kastla adam öldürmeye teşebbüs' olduğu sonucuna varıldı. Mahkeme, dört yılın sonunda görevsizlik kararı verip dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Yedi polis bundan böyle, 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

 

Bakırköy 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada Avukat Barkın Timtik, Gerçek’in yaralanmasına ilişkin soruşturmanın, içinde sanıkların da olduğu bir grup tarafından yürütüldüğünü belirterek, “Soruşturmayı yürüten savcıdan olayın tahkikatını bizzat kendisinin yapmasını talep ettik ancak bu talebimiz göz ardı edilerek sanık konumundaki polisler bu soruşturmayı yürüttüler. Birçok tutanağın altında imzaları vardır” dedi.

 

Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre Avukat Naciye Demir de Uluslararası Af Örgütü’nün gönderdiği bir yazıyı mahkemeye sundu. Polis avukatı Ali Çelik’se, Af Örgütü’nün mahkemeyi baskı altına almak istediğini savundu. Hakim Tayyip Ahmet Aydın, polislerin ‘olası kastla adam öldürmeye insan öldürmeye teşebbüs’ iddiası ve dokuz yıldan 15 yıla kadar ağır hapis cezası ile yargılanmaları için ‘görevsizlik’ kararı verip dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

 

GERÇEK’E 15, POLİSE 10 YIL!

Ferhat Gerçek, Bahçelievler Temel Haklar Derneği’nden arkadaşlarıyla 7 Ekim 2007’de Yenibosna Zafer Mahallesi’nde ‘Yürüyüş’ isimli sol dergiyi satmaya başladı. İddiaya göre, ‘yasadışı bildiri ihbarı’ alan üç ayrı polis ekibi, gruba müdahale etti. Polis, Ersin Kip adlı genci gözaltına almak isteyince grup izin vermedi. Bunun üzerine polisle grup arasında tartışma çıktı. Göstericiler polislere taş atarken, polis silahına başvurdu. Polisin yağdırdığı kurşunlardan biri 17 yaşındaki Gerçek’i felç etti. Soruşturma sürecinde Gerçek’in, delil niteliğindeki gömleği kaybedildi, bedenine isabet eden mermi bulunamadı. Ayrıca Gerçek’i hastaneye kaldırmak isteyen arkadaşları polislerce dövüldü.

 

Soruşturma bittiğinde, Gerçek ve altı arkadaşı ile yedi polis hem mağdur hem de sanık sayıldı. Gerçek ve arkadaşlarına 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, görevi yaptırmamak için direnme, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ve nitelikli mala zarar verme’ iddialarıyla 15.5 yıla kadar hapis istendi. ‘Mağdur’ sayılan yedi polis hakkında ise ‘zor kullanmak yetkisi aşılarak kasten yaralama’ gerekçesiyle yalnızca dokuz yıla kadar hapis talep edildi. Bakırköy 9 Asliye Ceza Mahkemesi’nde, 2008’den beri süren yargılamada, dava dosyası mahkeme ile Adli Tıp Kurumu arasında kayboldu! Bu ‘kayıp’ üç yıllık bir sürüncemeye yol açtı. Bu arada İçişleri Bakanlığı, Gerçek ve arkadaşlarının iki polis otomobiline taşla saldırarak maddi zarar verdiklerini ve 2 bin 242 TL’lik hasara neden olunduğunu öne sürerek, zararın tazmini için dava açtı.

 

Öte yandan, Gerçek’in felç bırakılmasını bir basın açıklamasıyla protesto etmek isteyen arkadaşı Engin Çeber de gözaltına alınmış, en son Metris Cezaevi’nde gardiyanlarca dövülerek öldürülmüştü.