Yannis V. Yaylalı / Demokrat Haber

Roboski yaylasında gazetecilere ve HDP Milletvekili Ferhat Encü’ye saldıran askerler için yapılan suç duyurusuna savcılık  ‘somut delil yok’ diyerek takipsizlik kararı verdi. Askerin Ferhat Encü’ye ve gazetecilere saldırısını savcılık  ‘askerin görevi’ olarak gördü. Ferhat Encü’nün aldığı darp raporu ise bir gün sonra alındığı için ‘delil olarak’ kabul edilmedi.

Roboskililer ile asker arasında yoğun askeri sevkiyat ve yayla işgali nedeni ile yaşanan gerginlik üzerine, 7 Temmuz 2015 günü gerginliğin yaşandığı Şerit yaylasına doğru  gitmek isteyen HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü yanında bulunan basın mensupları Meral Geylani (Jinha ), Yannis V Yaylalı (Demokrat Haber) , Mahmut Oral (Cumhuriyet) ve Özgür Paksoy’u(Diha) taşıyan araç köylülerin bulunduğu alana ulaşamadan asker tarafından Roboski’de bulunan kömür ocağının bulunduğu yerde önü kesilerek durduruldu.

Bölgede yaşanan gerginlik nedeni ile orada bulunan Şırnak milletvekili Ferhat Encü askerler ile konuşmak üzere askerin bulunduğu yere doğru harekete geçti. Orada bulunma nedenlerini anlatmak isteyen HDP milletvekili Ferhat Encü ve gazetecilere karşı askerin sert müdahalesi oldu.

Askerin sert müdehalesi kamuoyuna yansımış büyük tepkilere yol açmıştı. Ferhat Encü ve beraberinde bulunan basın mensupları bu konuyu yargıya taşıyarak orada bulunan askerler hakkında Uludere savcılığına suç duyurusunda bulunmuştu.

Uludere savcılığı bir sene gibi uzun bir incelemeden sonra HDP milletvekili Ferhat Encü ve beraberindeki basın mensuplarının iddaalarını  ‘soyut‘ bularak, ‘somut delil’ yok diyerek suç duyurusu yapılan tarihten bir sene sonra takipsizlik kararı verdi. Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin hazırlanan belgede ise  Ferhat Encü ve beraberindeki heyeti tasıyan aracın önünü zorla kesen askerin Ferhat Encü’yü ve gazetecileri darp ve tehdit etmesini ise savcılık ‘askerin görevi’ olarak gördü.

FERHAT ENCÜ’YE UYGULANAN ŞİDDET ‘GÖREV GEREĞİ ‘

Savcılık izlediği CD’den Ferhat Encu’nün askeri personeli itip kaktığını görürken, HDP milketvekili Ferhat  Encu’nün özellikle kafası sarılı bir asker tarafından arkasından gelerek ensesine vurmasını ise görmediğini ifade etti. Askeri personelin HDP milletvekili Ferhat Encu’yü ve beraberindeki  basın mensuplarına uyguladığı darp ve hakareti ise görev gereği dedi. Savcı Ferhat Encü’yü askerin   ‘omzundan tutarak itmesi’nin ‘kasten yaralamaya vücut vermeyeceği ,zira askeri personelin olay yerinde görevlerini yapmak için bulunduklarını, görevi yapmalarını engelleyen kişilere karşı bu tarz müdahale de bulunmalarının doğal ve görevlerinin bir gereği olduğunu , dolayısı ile eylemin herhangi bir suç unsuru taşımadığı bu yönü ile atılı suç yönünden de suçun unsurları olusmadığından askeri personel hakkında takipsizlik kararı verilmesi ‘ uygun gördü.

HDP milletvekili Ferhat Encu’nün Askerin uyguladığı darptan dolayı hastaneden aldığı raporu, ise bir gün sonra alınması nedeni ile de ‘delil olarak değerlendirilemeyeceğini’  belirtti.

Kamuoyun da infaal oluşmasına neden görüntüler hala sosyal medya gibi platformlarda yer alırken ,savcılık bu açık delili Ferhat Encu ve beraberinde ki gazetecilere yapılanları  görmezden geldi.

‘ADALET ADINA KONUŞULACAK BİR SEY KALMADI’

Askerlerin Roboski sınırında vurarak ölümüne neden olduğu iki akrabasının taziyesi için Roboski’de bulunan Ferhat Encü, Uludere askerin şiddetini ‘görev gereği‘  diyerek görmezden gelen savcının kararını şöyle değerlendirdi:

"Aslında bu ülkede adalet adına konuşulacak çok şeyin kalmadığını, adaletin keyfilik, sorumsuzluk ve çirkeflik uğruna nasıl heba edildiğini çok iyi biliyoruz.

Bizim adımıza hazırlanan skandal düzeydeki fezlekelerde hiçbir delil olmamasına rağmen suç isnat eden yargı bütün ülkenin canlı yayında izlediği şahsıma yönelik saldırıyı görmedi veya görmek istemedi.

Aslında bu tür durumlar ülkede iyiden iyiye zayıflamış olan yargıya güveni bir nebze daha zedelemektedir."