Alevi açılımından elleri boş dönen, yeni anayasa sürecinde sundukları raporlar dikkate alınmayan, son olarak akil insanlar heyetinde de temsil olanağı bulmayan Aleviler, 12 Mayıs’ta büyük Alevi kurultayı düzenleyerek seslerini duyurmaya hazırlanıyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın öncülüğünde bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilecek kurultay Ankara Anadolu Gösteri Merkezi’nde yapılacak.

Kurultayın hazırlık toplantısı geçen hafta Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Narlıdere Alevi Bektaşi Derneği, Çamşıhı Hüseyin Abdal Derneği, Sultangazi Pir Sultan Abdal Derneği, Ankara Dersimliler Derneği, Divriği Kültür Derneği ve Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu’nun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Cumhuriyet’ten Fırat Kozok’un haberine göre, Kurultay’da, sonuçsuz kalan 2009 Alevi açılımı, yeni anayasa ve barış sürecine ilişkin düşünceler dile getirilecek.

“SÖYLEDİKLERİMİZİN HİÇBİRİ DİKKATE ALINMADI”

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, “Bizler laik ve demokratik bir devlet istiyoruz. Bu bizim olmazsa olmazımız. AKP’nin bu yönde ya da önerilerimizi dikkate alma noktasında hiçbir adımı yok. Alevi açılımında da, anayasa sürecinde de ‘ben kamuoyunu dinliyorum’ imajı vermelerine karşın söylediklerimizin hiçbiri dikkate alınmadı” dedi.

“HÜKÜMET BU HEYETLERİ BELİRLEYEREK İYİ BİR İŞ YAPTI”

Hükümetin bu yaklaşımını son olarak “akil insanlar”ın belirlenmesi sürecinde de sergilediğine işaret eden Geçmez, “Akit gazetesi ne kadar akil ise oradan seçilen insan da o kadar akil olur. Dolayısıyla akil insanlar konusu bizim sorunumuz değil. Belki de hükümet bu heyetleri belirleyerek iyi bir iş yaptı. Herhalde bu insanlar gidip geçmişteki hataları için insanlardan özür dilerler” diye konuştu.

‘SOKAKLARA İNECEĞİZ’

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, Alevi toplumun en önemli talebinin “eşit yurttaşlık hakkı” olduğunu vurgularken “Biz hakkımızı istiyoruz. Bu ülkede gerçekten eşit yurttaş olmak için çaba gösteriyoruz. Kurultayın da ana teması bu çerçevede anayasa değişikliği olacak” diye konuştu.

“BİZİ İLGİLENDİREN BİR CÜMLE YOK”

Alevilerin taleplerinin bugüne kadar görmezden gelindiğini ifade eden Demir, şunları kaydetti: “Alevi çalıştayları yapıldı, referandum yapıldı. Ancak 20 milyon Alevinin yaşadığı ülkede yapılan referandumda onların tek bir talebi gündeme gelmedi. Bugün partilerin verdiği anayasa taslaklarını inceledik, yine bizi ilgilendiren bir cümle yok.

Buna rağmen biz çalışmaya devam edeceğiz. Eğer çabalarımızdan sonuç bulamazsak bu yıl içerisinde çok ciddi anlamda eylem planı yapacağız. Demokratik haklarımızı sokaklarda arayacağız. Kurultayda bu konuyu ele alacağız.”

“FAZIL SAY’A 10 AY VERİLİYORSA, BAŞBAKAN’A ÖMÜR BOYU HAPİS VERİLMELİ”

Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu Başkanı Yusuf Şahin de iktidarın laik ve bilimsel eğitimi her geçen gün törpülediğini, bunun yerine dinsel eğitimi pekiştirdiğini söylerken “Özellikle bu konuda söyleyeceklerimiz var” dedi.

Dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say’a verilen cezanın Alevi toplumunun endişelerini artırdığını belirten Şahin, “Bu ceza aslında inanç özgürlüğüne, düşünce özgürlüğüne verilmiş bir cezadır. Fazıl Say’a 10 ay hapis veriliyorsa, Alevilere baskı yapan, onları aşağılayan Başbakan’a ömür boyu hapis verilmeli. Alevilerin yaşadığı sorunlar bugün ortada. Çocuklarımız bile ilköğretim okullarında aşağılanıyor ve bu durum giderek ağırlaşıyor. Barış sürecinde üzerinde durulması gereken asıl konu eşit yurttaşlık olması gerekirken, tam tersi bir tablo yaşanıyor” diye konuştu.