Faytona Binme Atlar Ölüyor Platformu Sözcüsü Elif Ertürk, yazın gelmesiyle beraber İstanbul Adalar’daki atların durumuna dikkat çekti.

Özellikle Büyükada’nın doğasının atların koşmasına uygun olmadığını dile getiren Ertürk, “Çok dik yokuşları var. Asfalt bir zeminde yazın sıcağını düşünün. Atları bu ortamda saatlerce çalıştırılıyorlar. 4 kişiden fazla biniyor. At yorgunluktan düşüyor” dedi.

Faytonda çalıştırılırken yorgunluktan düşen atların tekrardan kaldırılarak çalıştırıldıklarını belirten Ertürk, koşarken de bir şekilde ayağı takılıp düşebildiğini ifade ederek, bu durumun atların ayağının kırılmasına neden olduğunu söyledi.

Ertürk, atların bakımı külfetli olduğu için kışın bakımı zor gelen atların ormana bırakıldığının altını çizerek, “Orada hamile atların bir kısmı doğuruyor. Bir kısmı bakımsızlıktan ölüyor. Hasta ise tedavi edilmediği için ölüyor. Yazın da en çok kazalardan atlar ölüyor maalesef” dedi.

‘BİLEREK YEM VE SU VERİLMİYOR’

Atlara yemek ve su verildiği zaman atların koşamadığını kaydeden Ertürk, koşamadığı için de bilerek yem ve su verilmediğini, bunun da başlı başına bir işkence ve sömürü biçimi olduğunu vurguladı. Atların 24 saat boyunca çalıştırıldığını dile getiren Ertürk, gece saat 03.00’te bile Büyükada’nın tepesinde faytonun çalıştığını gördüklerini kaydetti.

Faytonlarla alakalı bütün yetkinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) olduğunu belirten Ertürk, ücret tarifesinin İBB Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME ) ve atların kaldığı ahırların da İSPARK’a bağlı olduğunu söyledi.

Atların sağlık durumuna ilişkin konuşan Ertürk, “Ben hiçbir şekilde tedavi, bakım hizmeti görmedim. Yıllardır Adalar’da faytonlar var ama atlara veterinerlik ve sağlık hizmeti veren hastane gibi bir şey dahi yok” dedi.

‘FAYTONDA ÇALIŞTIRILAN ATLAR 2 YIL YAŞIYOR’

Geçtiğimiz günlerde bir “fayton çetesinin” tutuklanmasına değinen Ertürk, bu çetenin hayvanlara eziyet ettiklerinden değil de usulsüz işler yapmaktan tutuklandıklarını ifade etti. Türkiye’de hayvanlara eziyet edenlerin hiçbir şekilde ceza almadıklarından yakınan Ertürk, “Sadece bununla çok uğraşanlara biraz para cezası veriyorlar. Bir insan bir insana eziyet ettiğinde, öldürdüğünde ceza alıp hapse giriliyor. Ama hayvanlara karşı işlenen suçlarda maalesef hiçbir karşılığı yok. Ülkemizde hayvan hakları kanunu çok eksiktir” diye kaydetti.

Atların kedi ve köpeklerden daha hassas hayvanlar olduğunu belirten Ertürk, normal bir atın ömrü 25-30 yıl iken faytonlarda çalıştırılan atların ömrünün ise sadece 2 yıl olduğunu vurguladı.

İnsanlara faytonlara binmemeleri çağrısı yapan Ertürk, “Adaların doğası zaten çok güzel. Gittiklerinde yürüyüş yapıp gezebilirler ya da bisiklete binebilirler. ‘Bir kere binsek bir şey olmaz’ gibi bir şey düşünmemelerini istiyorum. Çünkü her binen insan aslında atların zulmüne katkıda bulunmuş oluyor. O yüzden faytona binme atlar ölüyor diyorum” diye konuştu.(Kaynak: Dihaber)