Bir lise duvarına yazılan ‘Katil devlet hesap verecek’ ve ‘Oligarşiyi yıkana dek savaşacağız’ sloganlarını ‘düşünceyi açıklama hürriyeti’ kapsamında değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sekiz yıldır yürütülen soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verdi.

Kemal Göktaş’ın Milliyet'te yer alan haberine göre, 22 Şubat 2006’da Ankara Batkıkent Lisesi’nin duvarına sprey boya ile ‘Tek Yol Devrim – Devrimci Genç’, ‘İnancımız Sonsuz Kararımız Kesindir. Oligarşiyi Yıkana Dek Savaşacağız – Devrimci Genç’, ‘Katil Devlet Hesap Verecek’ ve ‘Ulaş Yaşıyor – Devrimci Genç’ sloganları yazıldı.

Faili meçhul’ yazılamalara ilişkin dönemin Ankara Özel Yetkili Savcısı Hüseyin Görüşen ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla başlatılan soruşturma, sloganlardaki ‘Devrimci Genç’ ifadesi nedeniyle yazanların ‘DHKP-C’ örgütü ile ilişkili olabileceği üzerine yoğunlaştı.

Özel yetkili savcılığın kaldırılmasının ardından Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ile görevli savcılığa gönderilen soruşturma dosyası, bu savcılığın da kaldırılması üzerine Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Sadık Bayındır’a devredildi.

Sekiz yıldır devam eden soruşturmanın ardından dosya hakkında takipsizlik kararı veren Bayındır, ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasına ilişkin demokratikleşme paketinde yer alan hükümlere atıf yaptı.

“Bir söz ya da davranışın terör örgütü ile ilgili olması, işlenen fiilin ‘terör örgütünün propagandası suçu’ kapsamında değerlendirilmesi için yeterli olmayacaktır” denilen kararda, ‘faili meçhul’ şüphelilerin eyleminin ‘düşünceyi açıklama hürriyeti’ kapsamında kaldığı vurgulandı.