Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın'ın itiraflarıyla başlayan Ankara'daki faili meçhul soruşturması genişleyerek devam ediyor.

Soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel, özellikle 90'lı yıllardaki gazete kupürlerini delil olarak soruşturma dosyasına koydu. Gazetelerin cinayetlerle ilgili haberlerini inceleyecek savcılık, haberler kapsamında dosyayı genişletecek. Soruşturma kapsamında daha önce ifade veren Sedat Peker, ifadesinde, Kürşat Yılmaz'ın bir gün kendisine, 'Halis Toprak isimli Diyarbakır Liceli işadamını öldürmesi için devletten bazı kişilerin teklifte bulunduğunu, bunu reddetmesinin ardından cezaevine gönderildiğini' söylediğini aktarmıştı. İşadamı Toprak, açıklamalarıyla bu ifadeleri doğrulamıştı. Savcı Yüksel, Toprak'a tebligat yollayarak tanık sıfatıyla ifade vermesini talep etti.

14 Ocak 1995 tarihinde polis görünümlü telsizli kişiler tarafından kaçırılan ve 28 Ocak'ta cesetleri bulunan İran asıllı uyuşturucu kaçakçıları Askar Simitko ve Lazım Esmaili'nin ölümü de faili meçhul kapsamına alındı. Uyuşturucu kaçakçısı İranlıların öldürülmesinden sonra İranlılara karşılık Tarık Ümit'in öldürüldüğü iddiası yer almıştı. Bu durumu dikkate alan savcılık, Tarık Ümit dosyası ile öldürülen İranlıların dosyalarını birleştirdi. Onlarca klasörü bir araya getiren Savcı Yüksel'in, soruşturmayı bir bütün olarak yürütmeyi hedeflediği belirtildi.

BAYRAKTAROĞLU'NUN İFADESİ SAVCILIKTA

Eski Başbakan Tansu Çiller'in danışmanı Memduh Bayraktaroğlu'nun, faili meçhul soruşturması kapsamında talimatla İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği ifade de Savcı Yüksel'e ulaştı. Çiller'e danışmanlık yapan, Özer Çiller'in iş ortağı olan ve "Çiller'li Yıllarım" adlı kitabında dönemin faili meçhul cinayetlerine ilişkin de bilgiler veren Bayraktaroğlu, soruşturma kapsamında ifade verdi. Bayraktaroğlu'nun basına yansıyan ifadesinde, "Özer Çiller gittikten sonra Peker'e, 'Neden benim evimde buluşmak istediniz?' diye sordum. Sedat, 'Abi bu devlet bana bunların başbakanlığı döneminde, Halis Toprak'ı öldürmem için teklif getirdi. Beni katil mi sandılar? Bana katil gözüyle bakan bir adamla ben başka bir yerde nasıl görüşeyim?' diye cevap verdi. Aslında ben bu olayı yıllar önce Halis Toprak'ın damadı Emre Dildar'dan duymuştum. Emre Dildar bir gün yemek yerken bana 'Bizim ağayı öldürecekler.' demişti." şeklinde açıklamaları yer almıştı. (ZAMAN)