Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’nin gözaltında öldürülmesinin üzerinden 20 yıl geçti.

Oğlunun gözaltına alındığı gün evden çıkarken, “Anne herkes ana kuzusu değil mi?” dediğini anlatan anne Fadime Göktepe, “Kime işkence yapılsa aklıma oğlum geliyor. Türkiye’de adalet, insan hakları var mı?” ifadelerini kullandı.

Ağabey İbrahim Göktepe ise, "Bugün de gazeteciler coplanıyor, yaptıkları haberlerden dolayı cezaevlerine atılıyor. 20 yıl önceye göre ülke daha da geriye gitti." dedi.

Gazeteci Metin Göktepe, 8 Ocak 1996 yılında gözaltına alındı. İşkence sonucu 28 yaşında iken hayatını kaybeden Göktepe’nin ölümünün üzerinden 20 yıl geçti.

Oğlunun ölüm yıldönümünde Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan anne Fadime Göktepe, kara haberi aldığı günü şöyle anlattı: “Metin, o gün ‘ben cenazeye gideceğim’ dedi. Ben de ‘Metin kendine biraz mukayyet ol’ dedim. ‘Ağabeyim de gelecek. Anne, herkes ana kuzusu değil mi?’ dedi, Kahvaltısını yapıp çıkıp gitti.

İşte her gün saat 10.00’da bana telefon edip ‘anne yemeğim hazır mı?’ diye sorardı. Ama o gün aramadı. Küçük kardeşi Aziz yanımdaydı. Metin gelecek mi diye sürekli balkona çıkıyordum. Sabaha karşı biri bana telefon edip ‘Metin evde mi?’ diye sordu.

Yok dedim, hemen kapattılar. Komşumuzu görüp Metin’i sordum, görmediğini söyledi. Küçük oğlum ekmek alıp geldiğinde ‘Ağabeyimi vurmuşlar, Cerrahpaşa’da hastanedeymiş’ dedi. O anda kapıyı bulup dışarı çıkamadım. Balkonda atlayacaktım beni tuttular.”

‘TÜRKİYE’DE ADALET VAR MI?’

Oğlunun çok hareketli olduğunu söyleyen anne Göktepe, “Sürekli telefon gelirdi, gece de olsa habere giderdi. Oğlumun cenazesini bana göstermediler. Mezara konulduğunda baktım oğlum gülüyordu. Girmek istedim, beni çektiler. Kime işkence yapıyorlarsa gözümün önüne Metin geliyor. Kafasındaki yaranın olduğu fotoğrafı gördüm, aklım gitti. Fotoğraflarına baktığımda sanki benimle konuşuyor, ‘benden bir şey mi istiyor? diye aklımdan geçiyor. Türkiye’de adalet var mı? İnsan hakları var mı? Devlet var mı? Türkiye çok sahipsiz.” şeklinde konuştu.

Metin Göktepe'nin mesai arkadaşları ve gazetecilerin olayın peşini bırakmadığını kaydeden ağabey İbrahim Göktepe de, "Halk da sahiplendi. Kamuoyunda sahiplenme olunca kabul etmek zorunda kaldı devlet. Ve ilk defa Türkiye’de polis yargılanıyordu. Bu kamuoyunu sevindirmişti. İstedikleri gibi gazeteci alıp dövemeyeceklerdi artık. Umut olmuştu.

“Ama 20 yıl sonra bakıyorsunuz bugün yine gazeteciler görevi başında coplanıyor, biber gazı atılıyor, tutuklanıyor, tehdit ediliyor, kafasına silah dayanıyor. Bu Diyarbakır’da yaşandı gördük. Gazeteciler, yaptıkları haberlerden dolayı cezaevlerine atılıyor. 20 yıl önceye göre ülke daha geriye gitti. Polis, istediği gibi gazeteci dövemeyecek, faili meçhuller olmayacak diye sevinirken, umutlanırken, bakıyoruz daha kötü şeyler yaşanmaya başlıyor." diye konuştu.

Bugün gazetecilerin haberlerinden dolayı hapse atıldığını, muhalif medyaya ceza üstüne ceza kesildiğini kaydeden İbrahim Göktepe, "Kapatma aşamasına getiriliyor. Partiler bile kapatma aşamasına geldiği bir süreci yaşıyoruz. Metin’in katledilmesinin bu ülkeye hiçbir şey kazandırmamasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Polisler yargılandı, devlet suçu kabullendi. Asıl sorumlular yargılanmasa da bu gelişmeleri olumlu görüyorduk. Ama bugün daha kötü şeyler yaşıyoruz. Bu anlamda üzülüyoruz. Ödenen bedeller bir kazanca dönüşmediği sürece üzüntüler çoğalıyor." ifadelerini kullandı.