Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen bir etkinlikte, tarihten günümüze Ezidiler ve yaşadıkları katliamlar tartışıldı.

Tarihi olarak 4 bin yıllık geçmişi olduğu açıklanan, Hrıstiyan inancına sahip 1 milyon nüfuslu Ezidiler kimdir? Geçmişten günümüze Ezidiler konusundaki bilgi kirliliğinin nedenleri ile IŞİD’in uyguladığı zulüm ve katliamın kökenleri, Hamburg da düzenlenen bir etkinlikte konuşuldu.  

Moderasyonu Hamburglu tarihçi, türkolog ve yazar Corry Guttstadt yaptığı etkinlikte, Laliş tapınağının Ezidiler için önemine değinildi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2012 yılında yaptığı bir konuşmasında, Ezidileri "inançsız ve allahsız" olarak tanımlamasının tesadüf olmadığı ifade edilerek, "bir ülkenin başbakanının bu içerikli konuşmasını dinleyen insanların sokaktaki psikolojisi iyi düşünülmelidir“ denildi.

Ezidilerin islam tarih yazımında kötülük ve kalleşliğin simgesi olarak kabul edilen Muaviye’nin oğlu Halife Yezid’den geldikleri. Bu nedenle de Türkiye’de Ezidi terimi değil, Yezidi terimi yaygın denilerek, bu etimolojinin bilinçli olarak Ezidileri aşağılamak ve ötekileştirmek için yapıldığı eleştirisine yer verildi.

Günümüzde Kuzey Irak, Türkiye, Suriye, Lübnan, Ermenistan ve İran'dan sonra Almanya ve İsveç'te de önemli bir nüfus teşkil ettikleri açıklanan ve IŞİD vahşetinden kaçmak zorunda kalan Ezidi mültecilere, Almanya’nın neden kayıtsız kaldığı sorusu gündeme getirildi.

Ezidilerin yeni vatanlarının diyaspora olduğunu dile getiren ve gerek AB Parlamentosu kapsamında gerekse de Federal Parlamento’da siyasi parti yetkilileriyle yapılan görüşmelere yer veren, Essen psikosomatik tıp ve psikoterapi kliniği araştırma müdürü Şefik Tagay şunları ifade etti:

"Almanya’da yaşayan 100 binden fazla Ezidinin yarıdan fazlasının Alman vatandaşı olduğu bilinmektedir. IŞİD teröründen kaçmak zorunda kalan Ezidi mültecilere yeterince kuçak açmayan Almanya’nın bu konudaki sessizliği oldukça düşündürücüdür. Alman vatandaşı olarak bu durumdan utanç duyuyorum".