Irak’ta geçen yıl IŞİD’in ele geçirdiği Şengal’den kaçarak Türkiye’deki kamplara sığınan Ezidilere Bulgaristan’a geçiş izni verilmedi. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu yaklaşık 250 Ezidi ile Diyarbakır’dan yola çıkan 4 otobüs, Edirne’deki Kapıkule Gümrük Kapısı’na 1.5 kilometre kala durduruldu. Soğuk havada 3.5 saat süren bekleyişin ardından Ezidiler, geldikleri otobüslere bindirilerek Mardin Nusaybin’deki kampa gönderildi.

Ezidi leri getiren şoför “Otobüsleri kiralayabilmek için belki de son paralarını verdiler. Hepsi açtı. Mola verdiğimiz yerlerde yemek yemeye utandım” dedi.

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun, Ezidilerin 'bitmeyen' göç ve sürgününe ilişkin izlenimlerini aktardı:

Diyarbakır’daki kampa yerleştirilen Ezidilerin bir kısmı önceki akşam kamptan ayrılarak Bulgaristan’a gitmek üzere yola çıktı. 4 otobüs yaklaşık 30 saat süren yolculuğun ardından saat 22.30 sıralarında Edirne’ye ulaştı. Sınır kapısında bekleyişimiz sürerken bir TIR şoförü jandarmaya Ezidilerin yaklaşık 1.5 km. gerideki yol kenarında beklediğini, kendisinin de polisi arayarak onları ihbar ettiğini söyledi. Bekleme alanına vardığımızda çocuk ve kadınların jandarmadan panik için kaçtığını gördük. Jandarmanın etrafında çember oluşturduğu grubun 3 saat süren zorlu bekleyişi de başlamış oldu.

Çoluk çocuk soğuk havada yolda yatarken Ezidileri getiren otobüs şoförüne yolculuğu sorduk. Şoför, “Otobüsleri kiralayabilmek için belki de son paralarını verdiler” diyor. Ezidilerin çoğunun karnının aç olduğunu vurgulayan şoförün, “Mola yerlerinde yemek yemeye utandım” cümlesi bir sessizliğe neden oluyor.

JANDARMADAN TEHDİT

Ezidileri ikna çabası gece boyu sürdü. Bu sırada jandarma komutanı “Zorlarlarsa Suriye’ye yollarım” diyerek bir tehdit savurdu. Saat 00.30 sularında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin geldi. Şahin, olay yerinden ayrılmadan önce “Kendi kamplarına dönecekler. Devletlerin bir kuralı vardır, bu kurallar işler. Pasaport yok, bir şey yok. Öyle yağma mı var? Sesimizi duyuracağız diyorlar. Böyle ses duyurulmaz” dedi. Vali Şahin arabasına binmeden önce de basın mensuplarına, “Ama siz de artık buradan uzaklaşın ki o zaman bunlar daha fazla şey yapıyor” diyerek güvenlik güçlerine de dolaylı talimat verdi.

KADINLARIN ÇIĞLIKLARI

Şahin’in ayrılmasının ardından basın mensupları Ezidilerin uzağına sürüldü. Saat 02.00 sıralarında da Ezidileri Diyarbakır’dan getiren otobüsler getirildi. Basın mensuplarının görüntü almaması içinse araçlar perde olarak kullanıldı. Uzaklarında olsak da otobüslere bindirilen kadınların çığlıklarını duyabiliyorduk. Ezidilerin bitmeyen göçünün bir yenisi daha başlıyordu