Ezidi Kültür Vakfı, Türkiye’yi Ezidilerin yaşadığı katliamı yüzyılın utancı olarak tanımaya çağırdı. HDP Batman Milletvekili Ali Atalan da, bütün katliamlara karşı hakların ortak tavır alması gerektiğini söyledi.

Ezidi Kültür Vakfı, Şengal Dağı’nda IŞİD tarafından katledilen Ezidiler için bugün Cezayir Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.  Toplantının yapıldığı salondaki masaya Ezidi inancını temsilen mor menekşe bırakıldı.

Ezidi Kültür Vakfı Başkanı Sosyolog Azad Barış, Ezidi halkının tarih boyunca bir çok katliama uğramış kadim bir halk olduğunu kaydederek, bugüne kadar 73 katliamdan geçirildiklerini söyledi. Son yaşanan IŞİD saldırılarının Ezidilerin köksel bağlarını yok etmeye yönelik olduğunu söyleyen Barış, katliamdan kaçan 200 bine yakın Ezidinin, Güney Kürdistan, Kuzey Kürdistan ve Rojava’ya dağıldıklarını ve hukuki statü olmadan yaşamsal sıkıntılarla karşı karşıya olduklarına işaret etti.

Birleşmiş Milletlerin (BM), Ezidilerin yaşadığı soykırıma kayıtsız kaldığını ifade eden Barış, başta BM olmak üzere diğer bütün uluslararası kurumları sorumlu ve adil davranmaya çağırdı. Barış, dünya kamuoyuna da çağrıda bulunarak, Ezidilerin yaşadığı soykırımı yüzyılın utancı olarak tanımaya davet ederek, TBMM’nin soykırımı tanıyan ilk ülke olarak tarihe geçmesi ve BM nezdinde girişimlerinde bulunması çağrısında bulundu. (DİHA)