Şengal, Musul ve Şêxan bölgelerinden IŞID saldırısı sonucu kaçmak zorunda kalan Êzidi ve Keldanilerin yaşadıkları zorlukları Duhok ve Zaxo bölgelerinde yerinde inceleyen Diyarbakır'da ki STK'lar, gözlemlerini kamuoyuna paylaştılar.

IŞİD saldırıları sonucu topraklarını terk eden Êzidi ve Keldani göçmenlerin yaşadıkları zorlukları yerinde inceleyen ve aralarında Diyarbakır Barosu'nun da bulunduğu STK'lar, gözlemlerini basın toplantısı ile kamuoyuna sundu.

STK'lar adına açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Tahir Elçi, gezdikleri bölgelerde insani vicdana yakışmayan görüntülerle karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Elçi, binlerce insanın mülteci konumuna düştüğüne dikkat çekerek, "Gerçekten orada bir trajedi ile insanlar karşı karşıya bulunuyor. Binlerce insan mülteci konumunda ve insani vicdanları inciten durumla yüz yüzeler. IŞİD çetelerinin oradaki insanlara nasıl acılar yaşattıklarına tanık olan insanlar var. Kadınlar tecavüze uğramamak için üstlerinde bıçak taşıyorlar ve bu bıçağı kendilerini öldürmek için taşıyorlar" dedi.

KATLİAMIN SONUÇLARI DAHA ORTAYA ÇIKMAMIŞ

Katliamın sonuçlarının net olarak ortaya çıkmadığını kaydeden Elçi, bunun ortaya çıkması halinde daha büyük trajedilere tanık olabileceklerini söyledi. Elçi, ilk olarak göç eden kişilere tıbbi yardım için çaba sarf edeceklerini ve bu konuda hükümetin de katkılarını beklediklerini sözlerine ekledi.

Zaxo nüfusunun gelen göçmenlerle birlikte 40 bin arttığını ve katliamdan kaçanların Süryani, Keldani ve Êzidi Kürtler olduğunu kaydeden Elçi, pasaportu olanların Türkiye'ye geçişlerine izin verildiğini, Zaxo sokaklarında birçok ailenin sokaklarda kaldıklarını ve Türkiye'ye geçişlerine izin verilmediğini sözlerine ekledi.

SALGIN HASTALIK TEHLİKESİ

Basın toplantısında konuşan Türkiye Tabipler Birliği Merkez konsey üyesi Şeyhmus Gökalp de, insanların orada yaşadığı savaşın yanı sıra karşı karşıya bulundukları salgın hastalıklara dikkat çekti.

Savaşlarda halk sağlığının insanların ölümüne neden olan başlıca etkenlerden biri olduğunu kaydeden Gökalp, "Bu insanlar savaşın yanı sıra karşılaşacakları hastalıklarla da mücadele etmek zorundalar. Savaşlarda silahların yanı sıra insanların enfeksiyondan da öldüklerine tanık oluyoruz. Burada 750 binden oluşan hareketli bir insan topluluğu var. IŞİD çetelerinin nerede ne zaman hangi gruplara saldıracağı belli değil. Mağdur olan insanların barınma başta olmak üzere sağlıklı içmesuyu ve benzeri hizmetleri alması gerekiyor. BM ve Dünya Sağlık örgütünün buna duyarsız kalmaması gerektiğine inanıyoruz. BM ve Dünya Sağlık Örgütü, acil eylem planı ile bir çağrı yapması gerekiyor" dedi. (ANF)