Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) bir hafta önce ele geçirdiği Şengal'de dağlara kaçan yaklaşık 50 bin Ezidi’nin durumuyla ilgili kaygılar artıyor. Bu konuda son uyarı Irak parlamentosunun Ezidi milletvekili olan Feyyan Dahil’den geldi.

Dahil, Fransız haber ajansı AFP’ye dün yaptığı açıklamada, “Bu insanlara yardım için bir veya iki günümüz kaldı. Sonrasında kitlesel ölümler başlayacak. Onlara şimdi umut veremezsek, moralleri tamamen çökecek ve ölecekler” uyarısında bulundu.

ABD’nin sivil kayıp riskine rağmen Şengal'e operasyon yapması gerektiğini savunan Dahil, “Bu, herkesin ölmesinden daha iyidir” diye konuştu.

Irak hükümetine ait helikopterlerin dağdan insanları tahliye etmeye çalıştığını söyleyen Ezidi vekil, ancak bu işlemin çok yavaş olduğunu, daha hızlı bir çözüme ihtiyaç bulunduğunu belirtti.

Dahil, geçtiğimiz salı, Irak parlamentosunda gözyaşları içinde yaptığı konuşmada hükümetten Ezidileri kurtarmasını istemişti.

BM’nin verilerine göre yarısı çocuk 50 bin civarında Ezidi’nin sığındıkları dağdan tahliyesiyle ilgili son açıklama Şengal Kaymakamı Meyser Hacı Salih’ten geldi. Salih, dün şu ana dek 10 bin Ezidi’nin kurtarıldığını ifade etti. Yaptığı basın açıklamasında, Ezidilerin, Peşmerge ve YPG’nin açtığı güvenli koridoru kullandığını söyleyen Salih, “Şengal Dağı’nda mahsur kalan 10 bin Ezidi’yi kurtardık. Açtığımız güvenli koridordan Suriye’ye götürüyoruz. Oradan da Duhok’un Zaho ilçesine ulaştıracağız” dedi.