Almanya’nın Celle ile Bad Fallingsbostel kentinde yapılması planlanan 1. Êzidi Kültür Festivali’nin yasaklanması kararının siyasi nedenlerle alındığı ortaya çıktı. Festivalin Tertip Komitesi, yasak kararının Aşağı Saksonya Eyaleti tarafından verildiğini açıkladı.

Almanya’da yayınlanan Yeni Özgür Politika gazetesinde yer alan Dilan Karacadağ’ın haberine göre Êzidilerin yoğunluklu yaşadığı Celle kenti önümüzdeki hafta önemli bir festivale ev sahipliği yapacaktı.

Êzidi Dernekleri Birliği Merkezi (NAV-YEK), Êzidi Kadın Meclisleri, Hevgirtina Ciwanên Êzîdiya (HCÊ), Êzidi Kürt Sanatçılar Platformu (PHKÊ) ve Şengal Diaspora Meclisi’nin katkılarıyla organize edilen festival, Êzidi inancı ve kültürünü halklarla buluşturmayı amaçlıyordu.

CELLE BELEDİYESİ’NİN İZAHI

Êzidi kültürü ve inancının tanıtılacağı festival son anda Celle Belediyesi tarafından engellendi. Daha önce kendi birimlerinin verdiği izni iptal eden Celle Belediyesi gerekçe olarak, “Kente dışarıdan çok sayıda kişi gelecek, bunların park ve güvenlik sorunu olacak. Bunun için yeterli hazırlıklar yapılmamış” dedi.

Yasak üzerine Êzidiler, bu kez festivali Bad Fallingsbostel kentinde yapmak istediler. Ancak Celle Belediyesi, Bad Fallingsbostel Belediyesi’ne de baskı yaparak festivali iptal ettirdi.

GÜVENLİK BAHANE

Yeni Özgür Politika gazetesine bilgi veren NAV-YEK Eşbaşkanı Yılmaz Günay, yaşanan skandalı şöyle anlattı:

“Celle Belediyesi’ne bağlı Cellesche Zeitung gazetesinde çıkan bir haberde, katılımın 5 bin olacağı yazılmıştı. Bunun üzerine Celle Belediyesi, güvenliğin sağlanamayacağını savundu ve yapılan anlaşma kontratından geri çekildi. İptal kararın tek gerekçesi 5 bin kişinin olduğunu söylemesi inandırıcı gelmiyor. Üstelik sorun verilen rakamsa bile, bu rakamı biz vermedik, kendilerine bağlı gazete verdi. Kendi yazdıklarını bahane ederek, anlaşmayı bozdular ve festival iptal edildi. Biz, bu kararın siyasi olduğunu düşünüyoruz.”