Mersin'de haber takibi yaptıkları sırada gözaltına alınan ve 16 gündür gözaltında tutulan Evrensel gazetesi muhabirleri Cemil Uğur ile Halil İbrahim Polat, savcılık tarafından ifadeleri alınmadan "örgüt üyeliği" suçlamasıyla tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Evrensel muhabirleri, mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

Serbest bırakılan Evrensel Gazetesi Muhabiri Cemil Uğur, gözaltında darp edildiğini ve 10 Ocak 1995 yılında katledilen Evrensel Gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin akıbetiyle tehdit edildiğini belirterek, "Gerçekleri yazmaktan vazgeçmeyeceğim" dedi.

ÖZGÜR BASININ SESİ KISILAMAZ'

Özgür basına dönük baskıların en üst düzeye çıktığını hatırlatan Uğur, haber takibi sırasında alındığını vurgulayarak, "Halka gerçekleri ulaştırmamızı engelleyeceklerini sandılar ama bunu asla başaramayacaklar. Biz gerçekleri yazmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Çantalarından çıkan kamera ve fotoğraf makinesinin "silahı" olarak niteleyen Uğur, "Evet elimizdeki etkili bir silah ve biz bu silahı gerçeklerden yana kullanmaya devam edeceğiz. Özgür basının sesi asla kısılamaz" diye belirtti.

Öte yandan 13 Ağustos tarihinde gözaltına alınan Mehmet Altay ile 30 Ağustos tarihinde gözaltına alınan TUHAD-FED Mersin Temsilcisi Ahmet Oğuz ile birlikte iki kişinin daha emniyetteki işlemleri ardından savcılığa sevk edildiği belirtildi. Savcılık tarafından "Örgüt üyesi olmak" suçlamasıyla sorgu hakimliğine sevk edilen Oğuz ve beraberindeki 4 kişinin sorgusu devam ediyor.



'NE GAZETECİLİĞİ, OHAL VAR' DENİLEREK ALINMIŞLARDI

Cemil Uğur ile Halil İbrahim Polat,  23 Ağustos'ta 'Özgürlük Nöbeti' eylemini takip ettikleri sırada gözaltına alınmıştı. Kendilerini gözaltına alan polislere "Gazeteciyiz, haber takip ediyoruz" diyen muhabirlerimize yanıt "Ne gazeteciliği, OHAL var" olmuştu. Uğur ve Polat, 5 gün boyunca avukatlarıyla görüştürülmezken, 16 günlük gözaltı sırasında hakaret ve tehditlere maruz kaldı.

DAYANIŞMA ÖRNEĞİ

Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'ne ulusal ve uluslarararası pek çok basın meslek örgütü, milletvekilleri, Mersin'deki sendikalar ve işçiler muhabirlerimizin serbest bırakılması için açıklama yapmıştı.

KAYNAK: EVRENSEL / DİHA