Ünlü işkence merkezleri Mamak Cezaevi ile DAL'ın yetkilileri araştırılıyor. Soruşturma insanlığa karşı suç işlemekten yürütülüyor.

 

Ankara Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, 12 Eylül döneminde yapılan işkenceleri, “işkence, eziyet veya köleleştirme yoluyla insanlığa karşı suç işlemek” kapsamında yürütme kararı aldı. Böylece, soruşturmanın zamanaşımından düşmesinin önüne de geçilecek. 12 Eylül döneminin Ankara’daki ünlü işkence merkezlerinden olan Mamak Askeri Cezaevi ile Ankara Emniyeti DAL (Derin Araştırma Laboratuvarı) Grubu’nda işkence yapanları araştıran savcılık, soruşturmaya Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı da “şüpheli” olarak dahil etti.

 

Demir, öncelikle işkencenin mağdurlarını dinlemek için Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde özel bir ekip kurdu. Bu özel ekip, işkence iddialarıyla ilgili yapılan 40 suç duyurusu dilekçesinde isimleri yer alan, yaklaşık 120 mağdurun ifadesine başvuracak. Ankara dışında yaşayanların ifadesi ise talimatla alınacak.

 

İfadeler doğrultusunda, Mamak Askeri Cezaevleri ve Ankara Emniyeti DAL Grubu’nda görevli polis, asker ve gardiyanların isimleri de araştırılıyor. Bu kapsamda, mağdurların ifadelerinde verecekleri işkenceci kişiler ile Devrimci 78’liler Federasyonu’nun savcılığa verdiği listedeki isimler soruşturmaya dahil edilecek. Savcılık, daha sonra Mamak Cezaevi’nde 12 Eylül döneminde görev alanların isimlerini Genelkurmay Başkanlığı’ndan, DAL Grubu’ndakilerin adlarını ise Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden isteyecek ve kendisine suçlama yöneltilenler ifadeye çağrılacak.

 

YAZICIOĞLU DAL’DAYDI

12 Eylül döneminde “siyasi şube” olarak bilinen DAL’ın yetkilileri arasında eski Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu da bulunuyordu. Yazıcıoğlu, DAL’da komiser rütbesiyle görev yapıyordu. 12 Eylül soruşturması kapsamında özel yetkili savcılığa ifade veren birçok kişi, DAL’da gördükleri işkenceler dolayısıyla Kemal Yazıcıoğlu ve ekibinden şikâyetçi olmuştu. Mağdurlar, “Nazi toplama kampına” benzettikleri Mamak Askeri Cezeaevi’nde yapılan işkenceler konusunda ise başta Cezaevi Müdürü Raci Tetik’i suçlamıştı. Tetik’in şu ana kadar nerede yaşadığı bilinmiyor.

 

Öte yandan, diğer bazı illerdeki işkence soruşturmalarında zamanaşımı gerekçesiyle takipsizlik kararları verilirken, savcı Demir bu sorunu Türk Ceza Yasası’nın (TCY) 77. maddesiyle çözecek. Soruşturmanın “İnsanlığa karşı suçlar”ı düzenleyen TCY’nin 77. maddesi kapsamında yürütüldüğü öğrenildi. Özellikle TCY’nin 77. maddesinin “işkence, eziyet veya köleleştirme” fıkrasının uygulanacağı öğrenildi. 12 Eylül davasına bakan Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, cezaevlerinde yapılan sistematik işkenceler nedeniyle Evren ve Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcı Demir, bu suç duyurusu henüz kendisine ulaşmadan, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’yı da şüpheli olarak soruşturmasına dahil etti. İlerleyen günlerde iki ismin ifadesinin alınması gündeme gelecek. (Alican Uludağ / Cumhuriyet/Ankara Bürosu)