Gezi Parkı direnişinde Ankara'daki eylemlerde polisin açtığı ateşle hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün katili polis Ahmet Şahbaz tutuklandı.

Gezi Parkı Direnişi sırasında Ankara'da düzenlenen eylemde, Kızılay'da polis memuru Ahmet Şahbaz'ın silahından çıkan kurşunla öldürülen Ethem Sarısülük'ün davasının altıncı duruşması bugün görüldü.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma için çok sayıda kişi sabah saatlerinden itibaren adliye önünde toplanmaya başladı. Silahından çıkan kurşunla Ethem'in ölümüne sebep olan Ahmet Şahbaz da duruşmada hazır bulundu.

Avukat Kazım Bayraktar, “Çektim sıktım üç tane” videosundaki kişinin katil zanlısı olup olmadığının belirlenmesi için bilirkişilerin Şahbaz’ın fotoğraflarını istediğini belirterek, bu amaçla mahkemenin sanığın fotoğraflarının verilmesini talep etti.

Sanık avukatları ise bilirkişi incelemesi için fotoğraf istenmesinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu, buna hiçbir zaman izin vermeyeceklerini belirterek, “Çektim sıktım üç tane sıktım videosundaki kişi müvekkilimiz Ahmet Şahbaz’dır” itirafında bulundu.

Mahkeme başkanı, sanık hakkında "Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma" suçunu düzenleyen TCK'nin 266. maddesinin uygulanma ihtimali olduğunu açıklayarak, ek savunma hakkı verdi. Sanık ve avukatları, daha önceki beyanlarının tekrar ettiklerini söyledi.

ANF’nin haberine göre, Avukat Murat Yılmaz, mahkemenin sanık hakkında olası kastla adam öldürmekten ek savunma istediğine dikkati çekerken, “Bunun en alt sınırdan uygularsanız 16 yıl 8 ay eder. Dolayısıyla sanık tutuklanmalı, ellerine kelepçe takılmalıdır. Sonuç olarak bu celsede mutlaka katil Ahmet Şahbaz tutuklanması gerekiyor. Buradan tekrar elini kolunu sallayarak gitmesi Ethem Sarısülük’ü ve ailesini tekrar öldürmek, hukuku çiğnemesi demektir. 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarihte asla unutulmayacak” dedi.

Avukat Bülent Teoman Özkan da şu çarpıcı tespiti yaptı: “Geçen duruşmada mahkemenin müzakere odasında sürekli olarak 4,5 tane kişi kapıyı açıp, sanıkla işaretleşiyordu. Görüntülere bakıyor, not alıyorlardı. Sanık aşırı şekille kollandığı için orada bulunmaması gereken siviller, mahkemeyi de doğrudan etkiliyor. O müzakere odasında sivillerin ne işi var.”

Ethem Sarısülük'ün ölümüyle ilgili devam bugün devam eden 6. duruşmada savcı, olayın meşru müdafa değil ‘olası kast ile adam öldürme’ olduğunu belirterek polis memuru Ahmet Şahbaz'ın tutuklanmasını istedi.

Mahkeme, yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından sanık Ahmet Şahbaz’ın tutuklanmasına karar verildi. Bu karar salondaki izleyiciler tarafından alkışla karşılandı. Bu sırada Şahbaz, jandarmalar tarafından duruşma salonundan heyetin giriş yaptığı kapıdan kaçırıldı. Salondakiler, “Ethem yoldaş ölümsüzdür” şeklinde slogan attı. Salonda bir kişi baygınlık geçirdi.