Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı , Ethem Sarısülük’ün ölümüne ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Savcılık hazırladığı iddianameyi Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesine sundu. Savcılık şüpheli polis memuru A.Ş’nin ‘meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürme suçundan’ yargılanmasını istedi. Savcılığın istediği bu maddeden ceza verilirse A.Ş en fazla en az 1 yıl 4 ay, en fazlada 5 yıl hapis cezası alacak.

VERİLECEK CEZADA İNDİRİM ÖNGÖRÜLÜYOR

Radikal'den Mesut Hasan Benli'nin haberine göre, Gezi Parkı eylemlerine destek amacıyla Ankara’da yapılan gösteriler sırasında kafasına isabet eden kurşunla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün ölümü ile ilgili olarak sürdürülen soruşturmada savcılık iddianameyi tamamladı. Savcı Veli Dalgalı hazırladığı iddianameyi Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Savcı, iddianamede, şüpheli polis memuru A.Ş’nin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca ‘meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek’ suçundan yargılanmasını istedi. Mahkemenin 15 gün içinde iddianameyi inceleme süresi bulunuyor. Mahkeme, iddianameyi kabul etmesi halinde önümüzdeki günlerde şüpheli polis memurunun yargılanmasına başlanılacak. Savcının, şüpheli polis memuruna istediği ceza maddesine göre verilecek hapis cezasında indirim yapılması öngörülüyor.

1 YIL CEZA İSTEDİ

Mahkeme yapacağı yargılama sonucunda bu maddeden dolayı şüpheli polis memurunun cezalandırılması halinde 1 yıl 4 ay’dan 5 yıla kadar hapis cezasına hükmedebilecek. Ancak, şüpheli polis memurunun yargılama sırasında söz konusu suçu ‘panik ve telaş halinde işlendiği’ yönünde savunma yapması bekleniliyor. Mahkeme bu savunmayı inandırıcı bulması halinde ‘sınırın aşılması’ başlığındaki maddenin ikinci fıkrasını uygulayabilir. Bu durumda A.Ş’nin herhangi bir ceza almadan kurtulması mümkün olabilecek.

HUKUK KATLEDİLMİŞTİR

Radikal’e konuşan Sarısülük ailesinin avukatlarından Kazım Bayraktar, olaya ilişkin kamera kayıtlarına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Savcılık sevk maddesiyle ortadaki görüntüleri yok saymıştır. Ethem Sarısülük’ün vurulma anına ilişkin görüntüler açık bir şekilde gösteriyor ki, ortada bir meşru savunma durumu söz konusu değildir. Polis göstericilere doğru gelerek yerde bulunan eylemciyi tekmelemiştir. Olay yerinden kaçma ihtimali varken bunu yapmamıştır. Böyle bir durumda meşru savunma oluşmaz. Savcı bize kamera kaydına, gözlerinize inanmayın diyor. Hukuk katledilmiştir.”