Ankara Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı Ankara’da düzenlenen gösterilerde kafasına polis tarafından sıkılan kurşun isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ün ailesinin avukatları, sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki "yargılamanın durması" kararına bu sabah itiraz etti. Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, aynı gün itirazı kabul etti ve yargılamanın durması kararını kaldırdı. A.Ş.’nin yargılanması, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılanmasına devam edilecek.

ADLİ OLAYLARDA VALİLİK YETKİSİ YOK

İtiraz dilekçesinde, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin, polis memuru A.Ş’nin suç tarihinde idari nitelikteki görev nedeniyle olay yerinde bulunduğu, suçun idari görev nedeniyle işlendiği ve bu nedenle sanık hakkında soruşturma izni alınması gerektiği gerekçesiyle yargılamanın durmasına karar verdiğini hatırlatılarak, "CMK’nın 161/5. maddesinin de kendilerine verilen görev veya işlerde görevlerini kötüye kullanan, ihmali görülen kolluk görevlileri hakkında savcıların doğrudan soruşturma yapmalarına imkan tanıyor. Ethem Sarısülük’ün öldüğü gün olayların çıkmasıyla yetkili amir makamı Ankara Valiliği değil Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’dır. Adli olaylarda Valiliğin yetkisi yoktur. 1 Haziran 2013’te, olayların başlangıcı olan saat 12.00’den itibaren tüm yetki Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınındır ve olay yerinde bulunan tüm kolluk görevlileri artık adli görevlidirler" denildi. Dilekçede, "Bir an için idari görevli olduğu kabul edilse dahi olayının da sanığın tutum ve davranışları idari görevden çıkıp, adli göreve dönüşmüştür" bilgisine de yer verilerek, bu nedenle Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının kaldırılması talep edildi.

SONGÜL ÇİFTÇİ ÖRNEĞİ

Avukatlar dilekçenin yanı sıra daha önceki bir yargılama karar örneğini de sundu. Buna göre "Songül Çiftçi adlı kişi bir polisten şikayetçi olurken, Bahçelievler Kaymakamlığı polis hakkında soruşturma izni vermedi. Çiftçi’nin avukatlarının soruşturma izni verilmemesi üzerine açtığı davayı karara bağlayan İstanbul Bölge İdare Mahkemesi ise ‘zor kullanma yetkisine sahip kamu görevlilerinin, kişilere karşı görevin gerektirdiği ölçünün dışında kuvvet kullandığı yönündeki suç iddialarının, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamı dışında kaldığına’ karar verdi" denildi.

ÜST MAHKEME KALDIRDI

Dilekçeyi üst mahkeme olarak değerlendiren Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı kabul etti. Mahkeme, sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki yargılamanın durması kararını kaldırdı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, A.Ş.’nin yargılanmasına devam edecek.

İLK KEZ HUKUKA UYGUN BİR KARAR ALINDI

Sarısülük’ün ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, süreç başından bu yana ilk kez olumlu bir karar alındığını belirterek, "Yargılamanın durdurulması kararının kaldırılması haklı ve hukuka uygun bir karar. Olayın yaşandığı günden bugüne ilk kez hukuka uygun bir kararla karşılaştık. Ancak dava yeniden 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edecek. Bu noktada soru işaretlerimiz var. Yine de üst mahkemenin yargılamaya devam kararı sevindirici" dedi. (Hürriyet)