Ankara direnişinde Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne sebep olan polis Ahmet Şahbaz’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bu sabah 09:00 civarında başladı. Polis Şahbaz Ankara 6. Ağır Ceza’da görülen duruşmaya gelmedi.

Mahkeme heyeti, Sarısülük ailesinin avukatlarının, Şahbaz'ın tutuklanması yönündeki talebini reddetti. Ahmet Şahbaz'ın ifadesi sesli ve görüntülü olarak alınacak.

Duruşmaya jandarma ve polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşiyor.

Ankara adliyesi önünde Sarısülük ailesine destek vermek için gelenlere ise polis saldırdı.

TOMA’larla tazyikli su sıkıldı, polis de biber gazıyla müdahale etti. Gazdan etkilenip rahatsızlananlara adliye önündeki ambulansta ilk müdahale yapıldı.

Adliye önünde avukatlar adına Murat Yılmaz açıklama yaptı.

“Burada bir polis terörü estiriliyor. Bize şunu söylemek istiyorlar. 'Biz Ethem"i öldürdük. Sizi de burada biber gazlarıyla engelleriz' diyor. İnsanların kafalarını da kırsalar, gaz da atsalar, biz buradayız.”



İLK DURUŞMA YAPILAMAMIŞTI

Davanın ilk duruşması 21 Eylül’de yapılacaktı. Sarısülük’ün ailesinin avukatlarının duruşma salonunda sivil polislerin bulunmasına itiraz etti, polislerin çıkarılmasını istedi. Sanık avukatları da karşı çıkınca salonda tartışma çıktı, mahkeme başkanı duruşma salonunu boşaltılmasını talimatını verdi. Bu tartışmalar ve arbede nedeniyle duruşma bugüne ertelenmişti.

İlk duruşmanın kapalı yapılması kararını alan mahkeme heyeti, bu kararın sadece ilk duruşma için olduğunu belirtti. Bugünkü duruşma kapalı yapılmıyor.

'TAKSİRLE ÖLDÜRMEKTEN YARGILANIYOR'

Savcı Veli Dalgalı’nın hazırladığı iddianamede, Şahbaz’ın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81. ve 27/1. maddeleri uyarınca “taksirle insan öldürmek” suçlamasıyla yargılanmasını isteniyor.

15 sayfalık iddianamede, savcı Dalgalı merminin Sarısülük’ün başına sekme olmadan direkt olarak isabet etmesinin, “şüphelinin maktulü doğrudan hedef alarak ateş ettiği anlamına gelmediğini” ileri sürdü.

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, istenilen cezanın 1 yıl 4 ay ile 5 yıl arasında olduğunu, ceza indirimleri de göz önüne alındığında, alt sınırdan ceza verildiği takdirde 1 yıl 4 aylık hapis cezasının ertelemeye tabi olacağını, bu durumda polis Şahbaz’ın hapse bile girmeyeceğini söyledi. (Bianet)