Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemlerinde bir grubun saldırısına uğrayan ve uzun süre yoğun bakımda kalan Ali İsmail Korkmaz dün yaşamını yitirdi.

Eskişehir'de yaşanan bu korkunç olayın ardından, CNN Türk Eskişehir Valisi'ni telefonla canlı yayına bağladı. Canlı yayında Nevşin Mengü'nün sorularını yanıtlayan Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne neden olan darp olayını polisin yapmadığını söyleyerek, "Kendi arkadaşlarına bile zarar verip 'polis yaptı' süsüne büründürmeye çalışıyorlar" dedi.

ALİ İSMAİL KORKMAZ'I KİM ÖLDÜRDÜ?

Nevşin Mengü, programına konuk olarak aldığı Eskişehir Valisi'ne ilk olarak “Ali İsmail Korkmaz'a darbeyi vuran kim?” diye sordu. Vali Güngör Azim Tuna'nın “Bunu yapan kesinlikle Türk polisi değil. Olaya birtakım kişiler karıştı. Kendisi hastaneye gidiyor geliyor. Birkaç hastane… Sonradan birtakım şeyler gelişiyor” dedi.

Nevşin Mengü'nün “Birtakım kişiler kim?” sorusuna ise Vali Tuna, “Aşağı yukarı 40 civarında kamera görüntüsü topladı arkadaşlar ve savcılığa götürdüler. Şuan bir adli aşamadayız. Süreç devam ediyor. Yani o muallak kişilerin kim olduğuna yönelik tespit yapılamadı hâlâ” yanıtını verdi.

Nevşin Mengü ile Vali Güngör Azim Tuna'nın konuşması şöyle devam etti:

Vali Tuna: Gezi Parkı eylemleriyle ilişkili o günlerde bütün Türkiye’de olduğu gibi burada da hadiseler yaşadık. Bir takım gruplar işi provoke etmeye çalıştılar hatta aldığımız duyumlara göre kendi arkadaşlarına zarar verip ‘polis yaptı’ süsüne büründürmeye çalışan gruplar oldu. Bu tür durumlar varken farklı bir görüntü yaratmaya gerek yok.

Nevşin Mengü: Biz bir görüntü yaratmaya çalışmıyoruz. Sadece sorulara yanıt bulmaya çalışıyoruz.

Vali Tuna: Bu konuda biraz daha hassas olalım yani.

Nevşin Mengü: Biz hassas davranıyoruz zaten. Onun için yayına aldık sizi. Hassas bir şekilde üzerine gidelim ve en azından yanıt bulalım diye.

OTOPSİ RAPORU CİNAYETİ DOĞRULADI

Ali İsmail Korkmaz'ın otopsi raporunda Ali'nin ölümünün "kafa travmasına bağlı beyin kanaması ve buna bağlı komplikasyonlar" sonucu gerçekleştiği belirtilirken, ölümün kalp rahatsızlığı sonucu gerçekleşmediği vurgulandı.

BARODAN ESKİŞEHİR VALİSİ TUNA'YA TEPKİ

Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyonu da yaptığı yazılı açıklamada Ali İsmail Korkmaz'ın öldüğü gün Eskişehir Valisi Güngör Azmi Tuna'nın yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamanın kamuoyu vicdanını rahatsız etmekle kalmayıp, hukuk devletinin en temel prensiplerini açıkça çiğnediğini öne sürdü. Yaşananlar karşısında Vali Tuna'ya hukukçu olmanın sorumluluğu ile belirli sorular sorma ihtiyacı ve kamuoyunu bilgilendirme göreviyle basın açıklamasını yapma zorunluluğu duyduklarını ifade eden Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyanu açıklamasında şöyle denildi:

"Vali basın mensuplarına cevaben yaptığı açıklamada; yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu, bu suçu polislerin üzerine atan kötü niyetli grupların olduğunu, Türk polisinin kesinlikle böyle bir saldırı yapmayacağını, kimseyi bu şekilde öldürmeyeceğini, Eskişehir'de bu olayın münferit olduğunu ve benzer başka bir olayın yaşanmadığını söyleyerek bir mülki amirden çok iktidar partisi yetkilisi gibi davranmış ve görev alanının dışına çıkmıştır.

Açıklaması şahsi düşüncelerini yansıttığı halde, yetkili bir ağız olarak konuştuğundan kamuoyunun kendisine duyduğu muhtemel güveni kötüye kullanarak Ali İsmail'in katledilmesiyle ilgili halkı yanlış bilgilendirmiştir. Yürüyüşe katılanların birbirine zarar verdiği yönünde duyumları olduğunu belirten Sayın Vali elinde soruşturma makamlarının bilmediği delil ya da tanık var ise bunları basından önce soruşturma makamıyla paylaşmak zorundadır.Dosyada faillerle ilgili teşhis dahi henüz yapılmamıştır. Faillerin kim olduğu bilinmediği gibi kim olmadığı da bilinmemektedir.Vali'nin bu açıklamaları adil yargılamayı etkilediğinden Eskişehir Cumhuriyet Savcılarını konuyla ilgili işlem yapmak üzere göreve çağırıyoruz."

(T24,Gazeteport)