İSTANBUL - Kürt sorununun çözümünün önünde düşmanlıkları besleyen ve önyargılara dayalı bir Türk sorunu olduğuna dikkat çeken BİLGESAM’a bağlı çalışan Bilge Adamlar Kurulu “Kürtlerin bağımsızlık talepleri bilimsel toplantılarda tartışılsın” çağrısı yaptı.

“Demokratik Açılım ve Toplumsal Algılar” adlı raporda Kürt sorununu mercek altına alan “akil adamlar” Türkiye’de bir Türk sorunu olduğunu belirttiler.

Başkanlığını Emekli Oramiral Salim Dervişoğlu’nun yaptığı Bilge Adamlar Kurulu BİLGESAM çatısında altında faaliyet gösteriyor ve kamuoyunda “akil adamlar” olarak biliniyor.

Başkan Yardımcılığını Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk ve Emekli Büyükelçi İlter Türkmen’in yaptığı kurul “Demokratik Açılım ve Toplumsal Algılar” adlı raporunda Kürt sorununu mercek altına aldı.

“Kürt sorunu kadar, bu sorunun çözümünün önünde kin ve düşmanlıkları besleyen algılara dayalı bir Türk sorunu var” denilen raporda “Türklerin Kürt algısına ilişkin” de şu çarpıcı tespitler yapılıyor:

“İnsanların hafızalarında giyimi, davranışları ve şiveleriyle belirgin bir Doğulu insan tiplemesinin var olduğu ve bu tanımın doğrudan Kürtlükle özdeşleştirildiği görülmektedir. Kürt kökenli herkesin batıdaki Türkler arasında PKK’lı ve bölücü olarak görülmesi yönünde artan bir eğilim mevcuttur.

Batıda yaşayan Türklerin yoğun göç ve batıya yerleşen Kürtlerle berabear yaşama noktasında endişe ve önyargılarının olduğu söylenebilir. Aynı bağlamda, Türkler, (feodal yapı ve şiddet içeren görüntülerle özdeş) göç eden kişilerin batıya taşınmasından ve terörden de endişe duymaktadır.”

Sorunun köklü bir şekilde çözülmesi için özgürlükçü bir anayasa, yeni yerel yönetimler yasasının hazırlanması, seçim barajının düşürülmesi ve Kürtçe’nin seçmeli ders olması talep edilirken “Kürtlerin bağımsızlık talepleri bilimsel toplantılarda tartışılsın” çağrısı da yapıldı.

Bölgede hizmet kalitesinin artırılmasının isteyen “akil adamlar”, PKK üst düzey dağ kadrosunun üçüncü bir ülkeye sığınma ve ikametini mümkün kılacak alternatifler ortaya konulsun” görüşünü de dile getirdiler.

ANF