Mersin Milletvekili ve Halkların Demokratik Partisi Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya 19 Ocak'ta, yönetmeliğe ve hava durumuna rağmen Agos gazetesinin önünde görevli polislerin "beyaz bere" takmalarının sebebini sordu.

Kürkçü, Bakan Ala'nın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, 19 Ocak 2014 tarihinde Hrant Dink'in öldürülmesinin 7. yıldönümü dolayısıyla Agos gazetesi önüne yürüyen 10 binlerce kişinin, orada görevli bulunan polislerden bazılarının "beyaz bere" taktığına şahit olduğunu hatırlattı. Bu durumun, miting katılımcıları arasında ve sosyal medyada tepkilere yol açtığını, emniyet görevlilerinin bunu "özellikle" yaptığına dair kuşkular doğurduğunu vurgulayan Kürkçü, şunları ifade etti:

"Bilindiği gibi "beyaz bere' Hrant Dink'in katili Ogün Samast tarafından olay günü giyilmiş ve bu cinayetin simgesi haline gelmiştir. Emniyet Hizmetleri Sınıfı Mensupları Kıyafet Yönetmeliği'ne göre hava sıcaklığı göz önünde bulundurularak İçişleri Bakanı'nın onayı ile belirlenecek illerde ve hizmet birimlerinde görev yapan emniyet hizmetleri sınıfı personeli soğuk ve yağışlı havalarda, birim amirlerinin uygun gördüğü dönemlerde, kep yerine örgü başlık kullanabilirler. İstanbul'da söz konusu yürüyüş sırasında hava sıcaklığının +15 derece olduğu görülmüştür.

Yönetmeliğe ve hava durumuna rağmen Agos gazetesinin önünde görevli polislerin "beyaz bere' takmalarının sebebi nedir? Söz konusu emniyet görevlilerinin "beyaz bere' takması emri hangi idari merci tarafından verilmiştir? Konuyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa içeriği nedir?"