Fazıl Say twitter’da faal olan ünlüler arasında. Say'ın yazdıkları sonrasında kendisine gelen cevapları da duyurarak takipçilerini daha fazla bilgilendirdiği, kendisine yazılanlara da bazen cevap verdiği takipçileri tarafından biliniyor. Daha önce aynı sosyal paylaşım sitesinde Nihat Doğan’ın Fazıl Say’ın şahsına karşı yazılar yazdığına tanık olmuştuk.

 

Bugünkü tartışmanın fitilini ateşleyen olay ise Fazıl Say'ın twitter’da Ömer Hayyam'ın "Irmaklarindan saraplar akacak diyorsun, cenneti ala meyhane midir? Her muminine 2 huri verecegim diyosun, cenneti ala kerhane midir?" sözlerini yazdı. Ardından "Bilmem farkettiniz mi ama nerde yavşak adi magazinci hırsız şaklaban varsa hepsi allahçı, bu bir paradoks mu?" yazdı.

 

Pek çok Twitter kullanıcısı Fazıl Say'a tepki gösterirken Say kendisine gelen destek mesajlarını retweetledi.

 

Say ardından da “Muezzin 22 saniyede okudu aksam ezanini yahu. Prestissimmo con fuco!!! Ne acelen var? Sevgili? Raki masasi?” yazdı. Daha sonra yazdıklarında da dinle ilgili sorular soran Fazıl Say'a olumlu ve olumsuz çeşitli tepkiler gelmeye başladı. Fazıl Say da kendisine gelen cevapları takipçilerine duyurmaya başladı.

 

Takipçilerin Fazıl Say’a verdiği ve Fazıl Say’ın -twitter deyimiyle- retweet ettiği cevapların başlıcaları ise şöyle:

 

@FazilSay1 hocam akşam ezanı makamından dolayı normalden daha hızlı okunur.

 

@FazilSay1 kiyamet aksam ile yatsi ezami arasinda kopacagindan aksam ezani hizli okunur sayin Fazil Say saygilarimla:)

 

@FazilSay1 bir nevi ezan RAP yapmis yani.

 

Sıradaki ezan @FazilSay1'a ve tüm sevenlere gelsin.

 

@FazilSay1 akşam ezanı kısa okunur fazıl bey..rakı ile bağlantı kurman biraz ağır olmuş.

 

FAZIL SAY DAHA SONRA ŞUNLARI YAZDI:

Inancsizlarin inanclilara hakaret ETMEDIGI aciktir. Inanclilarin Ise malesef inancsizlara hakaret ETTIGI aciktir. Simdi ne olacak??))?

 

Tanri, ugruna yasayacagin bir sey mi olecegin bir sey mi yoksa hayvanlasip oldurecegin bir sey mi ?? Bunu da dusun!!

 

Raki cennette varsa ve cehennemde yoksa ama chivasregal cehennemde var cennet yoksa? O zaman ne olacak? Asil onemli soru bu!!! Kara ne?!!

 

EROL KÖSE TOPA GİRİYOR

Derken Erol Köse bu sürece dahil oldu. Fazıl Say'ın “Raki cennette varsa ve cehennemde yoksa ama chivasregal cehennemde var cennet yoksa? O zaman ne olacak? Asil onemli soru bu!!! Kara ne?!!” yazısını takipçilerine duyuran Erol Köse Fazıl Say'a karşı nefret suçu içeren şu satırları yazdı:

 

Rabbim seni çarpmış ama emin ol ilk gördüğümde ben de çarpacam seni sen kimsin de @FazilSay1 ulvi degerlerle dalga geçmektesin!!!#edebyahu

 

Bu Fazil Say'ın küçükken topu inşaata kaçmış.... O yuzden hep salyalı....

 

Erol Köse hakaret ve nefret suçu içeren söylemlerle yüklü bir mesaj daha yazdı: "Fazil ben sana piyanist olamazsin demedim.... Adam olamazsin,sil o salyani ve kazandigin ilk masonparasiyla dişlerini yaptir! Hoşt dinsiz!"

 

SAY’DAN YANIT

Fazıl Say ise henüz Erol Köse'ye yanıt vermese de kendisine gelen cevapları takipçilerine duyurmaya devam etti. Daha sonra da güne damgasını vuran polemik için bir açıklama yaptı ve "üzüntülerimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum" dedi.

 

Twitterda paylaştığı Ömer Hayyam şiiri ve retweet ettiği twitler sonrası sert eleştirilere hedef olan Say tepkileri abartılı ve yıkıcı bulduğunu söylerken "şahsıma yapılan çirkin saldırılar ve yıkıcı radikal tutumu esefle kınıyorum" dedi.

 

İşte Fazıl Say’ın o açıklaması:

 

06.04.2012 Cuma günü “Twitter”da yazılan Hayyam şiiri üzerine verilen abartılı tepki ve radikal kesimin tahrikleri sonucu büyüyen bu durumdan dolayı, üzüntülerimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum.

 

Teknik anlamda “Twitter”da “Retweet” olarak bilinen söylemin tamamen yanlış anlaşılması ve “Retweet” yapan şahısların söylemlerinin sanki benim tarafımdan yazılmış gibi yansıtılması tamamen cehalet ve teknik bilgisizlikten ibarettir.

 

Konunun büyümesinin ardından şahsıma yapılan çirkin saldırılar ve yıkıcı radikal tutumu esefle kınıyorum.

 

Ayrıca; Pir Sultan Abdal, Yunus Emre, Hayyam, Mevlana ve birçok diğer şairlerin şiirlerini, Dünya ve Anadolu edebiyatının söylemlerini paylaşmak demokratik ortamda herkesin olduğu kadar benim de en büyük hakkımdır.

 

Dünya üzerinde ve tarihinde bulunan, bir kesimi veya toplumu temsil eden herhangi bir kişiye ya da kuruma saldırıda bulunmak, hakaret etmek bunun yanı sıra din, dil ve ırk ayrımı yapmak biz sanatçılara zaten yakışmayan bir davranıştır.

 

Sizlerden ricam, kışkırtma ve saldırı şeklinde şahsıma yakıştırılan suçlamalara ve hakaretlere aldırış etmemenizdir.

 

Gökhan Soysal / Demokrat Haber İstanbul