Dilbilimci, yazar ve turizmci Sevan Nişanyan’ın İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine yaptığı 60 metrekarelik bir yapı nedeniyle hapis cezasına mahkûm edilmesi ve tutuklanarak hapse konulmasına kamuoyundan gelen tepkiler, Ermenistan’da da yankı buluyor.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Ermenistan Yazarlar Birliği (EYB) bugün yayımladığı bir bildiriyle, Sevan Nişanyan’a uygulanan baskılara ve hapis cezasıyla üretim hayatının sekteye uğratılmasına son verilmesini talep etti. Sevan Nişanyan’ın, “kaçak inşaat” iddiası gündeme getirilerek iki yıl hapse mahkûm edilmesine değinen EYB, “Nişanyan’a reva görülen baskıların, ‘kaçak inşaat’ gibi uydurma bahanelerle temellendirilmeye çalışılmasını kınıyoruz” dedi.

Nişanyan’ın bilim ve kültür alanında sunduğu katkılara dikkat çeken EYB açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ermenistan Yazarlar Birliği, Türkiye’de vuku bulan yeni bir adaletsizlik örneğiyle, ülkenin tanınan Ermeni aydınlarından biri olan dilbilimci, yazar, Sevan Nişanyan’ın haksız bir şekilde hapsedilmesini protesto etmektedir. “Sözlerin Soyağacı - Çağdaş Türkçe’nin Etimolojik Sözlüğü” akademik çalışması örneğinde olduğu gibi, yarattığı diğer kalıcı eserleriyle, Türkiye’de bilim ve kültür alanına sunduğu değerli katkıların görmezden gelinerek, Sevan Nişanyan’a reva görülen zulüm ve baskıların, “kaçak inşaat” gibi uydurma bahanelerle temellendirilmeye çalışılmasını kınıyoruz. Yegâne amacı, adalet ve doğruluğa hizmet ederek, çalışmak, yaratmak ve üretmek olan bir insana, aydın bir yazara karşı uygulanan taciz, şiddet ve baskılara son verilmesini talep ediyoruz.”  

Bu arada Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi tarafından da 18 Mart günü Cezayir Restaurant toplantı salonunda bir buluşma gerçekleştirilecek. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)