BERLİN - Ermeniler, 1915 yılındaki katliamlar sırasında el konulan altınlarının verilmesi için harekete geçti. Osmanlı’nın Almanya ile 1. Dünya Savaşı tazminatı olarak ödediği altınlar ise şu anda New York’taki Federal Fon Bankası’nda bulunuyor.

ABD’de bulunan Ermeni Anma Merkezi (CAR) yöneticileri atalarının altınlarının peşine düştü. Altınları ise sahipleri gibi ülkeler arasında gidip gelmiş.

1915’teki katliamların ardından başlayan Ermeni göçüyle Osmanlı’nın el koyduğu altınlar 1916 yılında önce Viyana götürülerek Alman İmparatorluk Bankası’na teslim edilmiş.

Altınlar daha sonra bankanın Berlin’deki şubesinde açılan Osmanlı hesabına yatırılmış. Müttefikler Almanya ve Osmanlı’nın 1. Dünya Savaşı’nı kaybetmesi üzerine de altınlar savaş tazminatı olarak 1921 yılında Fransa ile İngiltere’ye verilmiş.

1924 yılında ise her iki ülke o dönem 5 Milyon Türk Lirası-22 Milyon Dolar tutarında olan altınları ABD’ye devlet bonosu karşılığında satmış.

Ermeni Anma Merkezi (CAR)’ne göre şu anki değeri yüzlerce Milyon Dolar olan altınlar, New York’taki Federal Fon Bankası’na saklanıyor. Banka yetkililerinin kayıtlarında böyle bir bilginin olmadığını öne sürmeleri üzerine Ermeni kuruluşu harekete geçti.

New York’taki adli makamlara başvuran Ermeniler, altınların verilmesi için ilk davayı açtılar. Ancak davanın hemen sonuçlanması oldukça zor görünüyor. Zira sorun sadece Ermeniler ile New York bankası arasında değil, Almanya, İngiltere, Fransa ve Osmanlı’nın devamı olan Türkiye de bu krizin bir parçası durumunda.

ANF