Türkiye Ermenileri tarafından oluşturulan sivil inisiyatif Nor Zartonk 18-21 Eylül tarihinde 5. Ermenistan-Diaspora Forumu’na katıldı. 

Nor Zartonk adına foruma katılan Sayat Tekir, "Ermeni Soykırımı ile Türkiye’nin demokratikleşmesi birbirlerine bağlıdır" diye konuştu.

Diaspora’da bulunan Ermeni kurumlarının başkanları ve temsilcilerinin de katıldığı etkinlikte, Ermenistan’dan aralarında devlet yetkilisi, siyasetçi, gazeteci, bilim insanı ve sanatçıların olduğu 310 kişi vardı.

Etkinliğe Rusya Federasyonu’ndan 129, Suriye’den 103,Lübnan’dan 73, ABD’den 70, Gürcistan’dan 45, Fransa’dan 30, İran’dan 25, Kanada’dan 23, Avustralya’dan 15, Arjantin’den 9, Şili’den 3 ve diğer ülkelerden toplam 761 davetli katıldı. Türkiyeli Ermenilerin 5 katılımcı ile katıldığı forumda Nor Zartonk, eş sözcüsü Sayat Tekir tarafından temsil edildi.  

Yerevan Opera binasında gerçekleşen forumda, Nor Zartonk adına katılan Sayat Tekir Ermeni Soykırımı’nın 100. Yılı oturumunda Türkiyeli demokrat kamuoyu ile geliştirilebilecek ilişkiler ve Müslüman Ermeniler konusu üzerine konuştu.

Tekir “Esas konu Türkiye’de demokrat ve insan haklarına saygılı bir yönetimin olması, Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Ermeni Soykırımı ile Türkiye’nin demokratikleşmesi birbirlerine bağlıdır. Söylemlerimizde Türkiye’ye ırkçı ya da özcü bir şeklide yaklaşmamalı, Türkiye’deki demokrat kamuoyunu unutmamalıyız’” dedi.

Bir çok farklı ülkede Ermeni Soykırımı ile ilgili yasalar çıktığını söyleyen Tekir, “Bunların hepsi o ülkelerde yaşayan Ermeni Soykırımı’ndan kurtulanların torunlarının verdiği adalet mücadelesi sayesindedir. Bu yasalar, insan hakları konusunda verilen bir mücadele olması nedeniyle önemlidir fakat yeterli değildir” dedi.

Tekir, Erdoğan hükümetinin, 2014 24 Nisan’ında yaptığı başsağlığı açıklaması ile inkar politikasına yeni bir strateji ile devam ettiğini söyledi. Tekir forumda, “Herkes esas sorunun inkarcı devlet politikası olduğunu belirtiyor. Bu çok yerinde bir tespittir. Bu doğrultuda, biz, artık Ermeni Soykırımı’nda canları pahasına Ermenileri kurtarmaya çalışan insanları da anmalı, onların da varlığını hem Türkiye hem Ermenistan kamuoyuna duyurmalıyız.’’ dedi.