Nicolas Sarkozy'nin yarım bıraktığı Ermeni soykırımını inkâr yasa tasarısı konusunda yeni cumhurbaşkanı François Hollande'nin atacağı adım merakla beklenirken Elysee Sarayı'ndan yeni bir adım geldi. Ermeni soykırımı ortaokul 3 tarih ve coğrafya ders kitaplarına girdi. Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'nın yaptığı köklü müfredat değişiklikleri uyarınca, 4 Eylül'de başlayacak olan yeni öğretim yılında öğrenciler, 1910'dan bugüne kadar dünya tarihindeki gelişmeleri incelerken, Ermeni Soykırımı başlığı altında bir bölüm de okuyacaklar. 

 

Fransa Millli Eğitim Bakanları Xavier Darcos ve Luc Chatel, 14-15 yaşındaki orta son sınıf öğrencilerine okutulan tarih ve coğrafya ders kitaplarında ciddi değişiklikler yapıldığını açıkladı.

 

4 Eylül'de öğrencilerle buluşacak yeni kitaplarda yer alan bilgilerde, soykırım, Osmanlı İmparatorluğu'nun etnik yapısı, Talat Paşa ve dönemin milliyetçi Türklerinin politikaları, kasıtlı sürgün, sürgündeki insanlık dışı şartlar gibi içerikler görülürken, 1915'ten önce ve sonra kaç Ermeni'nin öldürüldüğüne dair sayısal verilere de yer verilmiş. Ülkede okul kitaplarının basımından sorumlu Hachette, Hatier ve Belin gibi firmalar,  önceki kitaplarda büyük yer verilen ve Fransız tarihi açısından önemi olan Dünya savaşlarında kahramanlık gösteren Ferdinand Foch, Joseph Joffre ve Philippe Petain gibi büyük komutanların kitaplardan çıkartıldığını belirtti.

 

SOYKIRIM HARİTA İLE ANLATILIYOR

Bir de haritanın yer aldığı kitaplarda, Osmanlı haritası üstünde, Ermenilerin hangi bölgelerden nerelere sürüldükleri oklarla gösterilmiş ve nerelerde katliam yapıldığına dair bilgiler işaretlenmiş.